У Львові будують ДНК–лабораторію

У Львові будують ДНК–лабораторію

06.10.2023

У Львові реконструюють і розширюють приміщення КЗ ЛОР «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» для розміщення у ньому ДНК-лабораторії.

Проєкт реконструкції розроблений у 2020 році, коригування проведено у 2023 році. Загальна кошторисна вартість будівництва – понад 43 млн грн. За ці гроші проведуть будівельні роботи, коригування й експертизу проєктно-кошторисної документації, авторський та технічний нагляд.

Кошти на будівництво лабораторії виділені з обласного бюджету розвитку в межах Програми капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення. Тривалість будівництва – 12 місяців.

Сьогодні, 6 жовтня, будівництво оглянув заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Торік у цьому закладі ми відкрили новий відділ судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз. Саме тут на міжнародному рівні проводять експертизи із застосуванням методу ДНК-аналізу для ідентифікації тіл загиблих, невідомих осіб, біологічних слідів на речових доказах тощо. Обладнання, яке коштувало понад 38 мільйонів гривень, придбали за кошти обласного бюджету та Новояворівської, Яворівської, Івано-Франківської, Славської територіальних громад. І воно активно використовується. З допомогою ДНК-аналізу визначити збіг біологічних зразків можна з майже 100-відсотковою точністю. Також у бюро є свій банк ДНК, незабаром тут очікують від донорів найсучасніше програмне забезпечення, яке дозволить компʼютеру за лічені секунди визначати збіги біологічних зразків. Разом з новою лабораторією, наш заклад стане другим найсучаснішим бюро судово-медичної експертизи в Україні. До цього часу таке обладнання та дослідження такого рівня можуть робити лише у Дніпрі», — каже в. о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Станом на жовтень 2023 року із зони будівництва винесено кабелі, виконано земельні роботи, влаштовано фундамент, проведено зворотну засипку землі, здійснено гідроізоляцію фундаменту, залито перший монолітний пояс, змуровано стіни першого поверху, змонтовано систему водовідведення з підключенням до внутрішньобудинкового колектора, залито монолітний пояс першого поверху та підлогу першого поверху, змонтовано перекриття першого поверху, ведуться роботи з мурування стін другого поверху.

Впродовж останніх років у Львівській області збільшилися обсяги проведення ДНК-досліджень померлих, в тому числі загиблих військовослужбовців із зони бойових дій, котрі загинули внаслідок агресії російської федерації на території України.

12 вересня ICMP-Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти, КЗ ЛОР «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» та Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького підписали тристоронню угоду про співпрацю. Мета співпраці – пошук та ідентифікація тіл полеглих героїв, мирних мешканців – жертв війни. Меморандум також має меті налагодити співпрацю задля навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі судової медицини. Іноземні фахівці навчатимуть студентів Львівського національного медуніверситету імені Данила Галицького розпізнавати тіла, збирати ДНК-матеріали. Практичні заняття проводитимуть в обласному бюро судово-медичної експертизи.

7 лютого 2023 року у комунальному закладі Львівської обласної ради “Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи” запрацював новий відділ судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз. Тут на міжнародному рівні проводять експертизи із застосуванням методу ДНК-аналізу для ідентифікації тіл загиблих, невідомих осіб, біологічних слідів на речових доказах тощо. Дороговартісне обладнання придбали у межах Комплексної програми підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області на 2021-2025р.р.. Загальна вартість – понад 38 млн грн. Третина з цієї суми – кошти Новояворівської, Яворівської, Івано-Франківської, Славської територіальних громад, решта – фінансовий ресурс обласного бюджету.