У Львові дискутують про збалансування повноважень та ресурсів громад, районних і обласних рад

У Львові дискутують про збалансування повноважень та ресурсів громад, районних і обласних рад

12.03.2021

Громадяни України, проголосувавши на виборах 25 жовтня 2020 року за сільських, селищних, міських голів, за депутатів місцевих рад, районних і обласних, легімітизували новий адміністративно-територіальний устрій держави.

На цьому сьогодні, 12 березня, наголосив заступник міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода під час дискусії «Про збалансування повноважень та ресурсів громад, районних і обласних рад» у межах обговорення «Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості».

«Переконаний, владі необхідно рухатися далі і приймати рішення, які закріплять права територіальних громад на їх розвиток, їхні ресурси тощо. Наше наступне завдання – дуже швидко ухвалити рішення на законодавчому рівні про місцеве самоврядування і про місцеві державні адміністрації», - зауважив В'ячеслав Негода.

Як підкреслив під час дискусії голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, реформа децентралізації ще триває, тому нас, напевне, ще очікують зміни меж територіальних громад.

«В нашій області в процесі діяльності між обласною радою і облдержадміністрацією виникають певні дискусії. Тому сподіваюся, що Верховна Рада ухвалить рішення про інститут префектів, щоб зробити ще один крок у межах реформи.

Щодо районних рад, то маємо ситуацію, коли повноваження райрадам залишили, а ресурсів у них обмаль.  На моє переконання, районні ради – це транзитні органи, які наприкінці реформи децентралізації мають закінчити своє існування», - акцентував Олексій Петров.

Міський голова м. Червоноград Андрій Залівський у  своєму виступі зупинився, зокрема на проблемних питаннях реформи охорони здоров’я, освіти, адмінтерустрою.

«Якщо ми хочемо, щоб реформи були успішними, щоб люди по селах відчули позитив, маємо покращувати інфраструктуру: поліпшувати умови медамбулаторій, ремонтувати дороги і облаштовувати освітлення в громадах.

Виклики є, ми з ними справляємося. Але хочемо, щоб нас, низову ланку, почули і врахували наші побажання», - висловився Андрій Залівський.

У свою чергу голова Калуської районної ради Михайло Лаврів сказав, що жодних важелів впливу на соціально-економічну ситуацію в  громадах депутати районних рад не мають.

«На жаль, сьогодні ми бачимо, що держава самоусунулася від районних рад і райради кинуті напризволяще. Якщо в держави є бачення, що райради не потрібні, то ми повинні знати, коли вони будуть розформовані.

Однак ми вважаємо, що трирівнева система органів місцевого самоврядування, яка задекларована Конституцією, є актуальною і потрібною нашій державі. Ми маємо низку пропозицій щодо повноважень у різних галузях районних рад», - підсумував  Михайло Лаврів.