У Львові на доступність перевірили ще три комунальні заклади обласної ради

У Львові на доступність перевірили ще три комунальні заклади обласної ради

30.05.2024

Робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради сьогодні, 30 травня, обстежила на доступність Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, Львівський геріатричний пансіонат та Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер.


Депутати оглянули прилеглу територію, вхідну групу до будівель, тротуари й паркінги, обговорили можливості пересування пацієнтів пандусами, перевірила доступність інформаційної інфраструктури, зокрема наявність тактильної плитки, табличок зі шрифтом Брайля з інформацією про кабінети. Також перевірили стан ліфтів і санітарно-гігієнічних приміщень, наявність бордюрів та висоту порогів.


«Забезпечення доступності об'єктів майна спільної власності Львівської обласної ради - це не лише питання зручності, а й прояв нашої турботи про кожного громадянина. Ми спільно з персоналом та керівництвом закладів вивчили кожен аспект доступності, щоб зробити їх справді доступними для всіх. Переконаний, що результати обстеження стануть основою для подальших конкретних кроків у забезпеченні комфортного середовища для всіх громадян області" - зазначив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, голова робочої групи Тарас Подвірний.


Загалом доступність медичних закладів перевірили за 71 критерієм спеціально розробленого групою опитувальника із допомогою Офісу Омбудсмана України. Результати обстеження всіх об'єктів та рекомендації систематизують.


“Сьогодні ми з робочою групою обстежили обласні комунальні установи галузі освіти, соціального захисту та охорони здоров’я. У кожної з них - своя специфіка та обмеження. Важливо для нас було оглянути ситуацію у геріатричному пансіонаті, де проживають 250 осіб, частина з яких пересуваються з допомогою колісних крісел. 


Треба віддати належне всім, хто долучився до відкриття оновленого корпусу пансіонату, в якому добре обладнана інфраструктура проживання та доступність: є сучасні ліфти, широкі коридори та санвузли, безпорогова вхідна група. У кожному з закладів ще є над чим працювати. Всі зауваження нотуємо для подальшого аналізу спільно з експертами» - наголосив депутат обласної ради Захар Миляник.   


За результатами обстеження робоча група напрацює пропозиції щодо удосконалення роботи згаданих закладів, узагальнені дані презентують депутатам у звіті попередніх перевірок.


Зазначимо, що до робочої групи щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради увійшли представники обласної, районної влади, громадськості, архітектори, особи з інвалідністю, депутати облради Тарас Подвірний, Ростислав Добош та Захар Миляник.