У Львові презентували результати спільних українсько-польських проєктів, реалізованих у межах Програми транскордонного співробітництва

У Львові презентували результати спільних українсько-польських проєктів, реалізованих у межах Програми транскордонного співробітництва

26.06.2024

Сьогодні, 26 червня, у Львові відбувся капіталізаційний захід «Прикордоння - наш спільний дім», присвячений завершенню Програми Польща - (Білорусь) - Україна 2014-2020 та представленню проєктів з тематичної цілі «Спадщина».

Захід відбувся у Центрі промоції польської культури, створеному завдяки одному з проєктів. 

Для Львівщини програма є найбільшим за кількість отриманих коштів донором. Протягом 2014-2020 років в області реалізували 54 проєкти загальною вартістю близько 50 млн євро. Відтак Львівщина є найбільшим бенефіціаром серед усіх регіонів України. 

За цей час на території Львівської області за пріоритетом «Спадщина» впроваджувалось 39 проєктів із загальним бюджетом майже 24 млн євро.

«Спадщина — це зброя. Ворог боїться нашої памʼяті, нашого розуміння, хто ми є, нашої єдності. Не тільки української єдності, а єдності Європи. 
Бо спадщина і культура — хоч у різних народів різна, але взаємна повага і розуміння її цінності єднає усіх. Часом навіть різні континенти. 

Для українців і поляків в історії та культурі багато того спадку, який ми розуміємо навзаєм, який є близький нашим обом народам, бо нас єднає не тільки спільний кордон, а й багато переплетених сторінок історії. 

Вчора Україна офіційно розпочала переговори про вступ до ЄС. Це означає, що ми повертаємося до європейської родини. Але також ми вдячні полякам, бо впродовж років у різних галузях, а особливо у впровадженні реформ, ми брали з вас приклад. Ми вдячні вам за партнерство, а також за ту велику допомогу і підтримку, яку ми відчуваємо від початку повномасштабного вторгнення. 

Ще раз дякую всім, хто береже і множить наші  культурні цінності, хто реставрує і оберігає культурну спадщину», - зазначив під час вітального слова в.о.голови Львівської обласної ради Юрій Холод.
Представники інституцій-партнерів представили досягнення своїх проєктів та поділилися досвідом їхньої реалізації. В межах заходу також було організовано ярмарок проєктів-інтерактивний простір та організовано майстер-класи.

За словами організаторів, ця зустріч також стала нагодою для встановлення нових контактів, обміну досвідом та планування майбутніх ініціатив, які сприятимуть подальшому розвитку та інтеграції регіону.