У Львові триває обговорення перспектив децентралізації “Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості”

У Львові триває обговорення перспектив децентралізації  “Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості”

12.03.2021

Учасники дискусії проаналізують запропоновані зміни до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та «Про місцеві державні адміністрації».

Пропоновані норми стануть законодавчою основою для діяльності місцевої влади, чіткого визначення повноважень між місцевим самоврядуванням і виконавчою владою всіх рівнів.

Присутній на заході заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода наголосив на тому, що місцеве самоврядування та державні адміністрації працюють за законодавством, яке не відповідає сьогоденню. Він звернувся до присутніх в залі представників чотирьох карпатських регіонів з пропозицією обмінятися думками щодо необхідних змін від яких залежить успіх реалізації реформ.

«Децентралізація продовжується і ніхто її не зупинить», - наголосив В'ячеслав Негода, та звернув увагу на першочергові завдання. «Якщо торік ми завершили процес формування фундаменту децентралізації, громад і районів, то тепер маємо на цих фундаментах вибудувати нову систему місцевої влади, в першу чергу ефективні органи місцевого самоврядування. А друге завдання – сформувати виконавчу вертикаль. Щоб все ефективно працювало, необхідно швидко прийняти потрібні закони».

Голова бюджетної комісії Львівської обласної ради Володимир Квурт зауважив, що спільні дискусії щодо проблемних питань між практиками самоврядування з різних областей дуже корисні, адже їхня мета – творення спроможних багатих громад для мешканців.

«За кожною реформою стоїть проста людина, її інтерес. Головне не забувати про це. Успішна громада – запорука успіху держави. Маємо сформувати вдалу ефективну модель держави, щоб кожен громадян відчув якісні зміни в житті своєї громади та країни загалом», - додав Володимир Квурт.

Участь в обговоренні перспективи законодавчих змін беруть також народні депутати України Дмитро Гурін, Олег Синютка, Галина Васильченко, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.