У Львові відкрили пам’ятник видатному композиторові Мирославу Скорику

У Львові відкрили пам’ятник видатному композиторові Мирославу Скорику

05.06.2021

5 червня на Личаківському цвинтарі у Львові відбулася панахида та чин освячення надмогильного пам’ятника видатному композиторові і музикознавцеві, Героєві України, народному артистові України, Мирославу Скорику.

Пам’ятник на могилі Мирослава Скорика зводили кілька місяців. Проєкт ініційований дружиною композитора - проректоркою з наукової роботи Національної музичної академії України ім. П. Чайковського, докторкою мистецтвознавства, професоркою Адріаною Скорик.

"Память нетлінна і відрадно, що так думаю не лише я. Я щиро дякую людям, які були поруч у цей складний рік. Творцям проєкту пам'ятника вдалося камінь перетворити у пісню і відкрити новий етап пошанування Мирослава Скорика"- наголосила Адріана Скорик.

Пам’ять Маестро прийшли вшанувати представники влади, громадськість, священники, учні та колеги.

"У творчості немає кордонів. Його Мелодія звучить у найвіддаленіших куточках Землі. І цей пам’ятник - лише маленьке “дякуємо” за той спадок, який ми всі отримали від Мирослава Скорика", - наголосив під час відкриття пам’ятника перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник. Він також додав, що Мирослав Скорик – це наш геній і те, що його вже немає серед нас, означає велику втрату не лише для родини, Львівщини, України, а й усього світу.

На думку ректора Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Ігоря Пилатюка, Мирослав Скорик був людиною століття. Його життя продовжується у діях вихованців, безсмертних творах, крилатих фразах.

"Ми не втратили його музику. Обов'язок виконавців нести цю музику через віки",- сказав він.

Нагадаємо, що серце одного з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів перестало битися 1 червня 2020 року.

Мирослав Скорик за свою творчість та активну громадську роботу став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалером ордена «Знак Пошани», нагороджений орденом «За заслуги» I, II, III ступенів, академік Академії мистецтв України.

Написана ним музика поєднувала український національний колорит і сучасну техніку. Твори Мирослава Скорика виконуються багатьма українськими і зарубіжними виконавцями. Найвідоміші із них - «Гуцульський триптих», «Карпатський концерт» для симфонічного оркестру, численні композиції для фортепіано, скрипки та камерних ансамблів, а також знаменита “Мелодія” ля мінор, яка виконується в різних транскрипціях.

Будівництво пам’ятника частково дофінансовано коштами обласного бюджету, у 2020 році на зведення меморіалу виділено 700 тисяч гривень.

Загальна кошторисна вартість проєкту становила— 1 млн 385 тисяч гривень.