У Львові відзначили 55-річчя з моменту першого видання “Українського вісника” В’ячеслава Чорновола

У Львові відзначили 55-річчя з моменту першого видання “Українського вісника” В’ячеслава Чорновола

23.05.2024

Сьогодні, 23 травня, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася зустріч представників редакційної колегії, викладачів та студентів з нагоди 55-річчя заснування позацензурного суспільно-політичного журналу "Український вісник". 


Журнал виходив як самвидав від січня 1970 до березня 1972 року у Львові та з серпня 1987 по березень 1989 року у Києві та Львові. Його ініціатором та головним редактором був В’ячеслав Чорновіл. В редколегію також увійшли Михайло Косів і Ярослав Кендзьор. До розповсюдження часопису долучалися багато дисидентів. 


"Український вісник" містив не тільки інформацію про репресії та становище політв’язнів, а й подавав твори, поширені в самвидаві, дослідження з історії, дані щодо геноциду українців, літературознавчі роботи, вірші, прозу.


«Боротьба за національну ідею привела Україну до самостійної, соборної української держави. В цьому є також значна історична заслуга В’ячеслава Чорновола  та «Українського вісника», - розповідає автор та редактор часопису Михайло Косів. 


В рамках відзначення, учасники зустрічі обговорили вплив журналу на суспільно-політичну ситуацію в Україні та актуальні питання розвитку національно-патріотичного громадянського суспільства. 


Присутня на заході депутатка Львівської обласної ради, яка також була депутаткою першого демократичного скликання під головуванням В’ячеслава Чорновола, Ореслава Хомик зауважила, що: «Український вісник – це унікальне видання яке, у свій час, сприяло становленню української державності, розвитку національно-духовного та політичного відродження України».


Зустріч стала не лише спогадами про минуле, а й обговоренням важливих тем сьогодення та майбутнього.