У Львові відзначили День Конституції України

У Львові відзначили День Конституції України

27.06.2019

 

У п'ятницю, 28 червня, у Львові відбулися урочистості з нагоди 23-ої річниці Конституції України.

Керівництво області та міста, громадськість  спочатку поклали квіти до пам’ятника Михайлу Грушевському, відтак  - до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у сквері навпроти Львівської обласної ради. Оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконав Державний Гімн України.

Опісля учасники урочистого зібрання перейшли  до пам’ятника Тарасу Шевченку, де поклали квіти та віддали шану Кобзарю.

«Неухильне дотримання та повага до Основного Закону – це ознака зрілої держави, де панує верховенство права. Знати закони - значить сприймати не їх слова, але їх зміст і значення. Українській Конституції сьогодні – 23 роки. Шануймо цей великий здобуток нашого народу!» - зазначив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Довідково:
Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року. Конституція складається з Преамбули та 14 розділів (Загальні засади, вибори, права, свободи та обов'язки людини і громадянина, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Правосуддя, територіальний устрій України та інші).
У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію — Основний Закон України від імені українського народу — громадян України всіх національностей.
У Конституції  передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу ВР України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.