У Львові вшанували пам'ять Маркіяна Шашкевича

У Львові вшанували пам'ять Маркіяна Шашкевича

07.06.2021

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод разом із громадськістю на Личаківському кладовищі вшанував пам'ять культурно-мистецького діяча, священика УГКЦ, зачинателя нової української літератури в Галичині Маркіяна Шашкевича. Сьогодні, 7 червня, виповнюється 178 років від дня його смерті.

«178 років тому помер поет, священик, голова «Руської Трійці» та автор альманаху «Русалка Дністрова» Маркіян Шашкевич. Цього року ми маємо й іншу дату – 210 років з дня його народження. Тому 2021 рік на Львівщині з ініціативи Львівської обласної ради є роком Маркіяна Шашкевича.

До речі, у межах пам’ятних заходів вперше за 100 років має відбутися реставрація пам’ятного хреста у селі Підлисся на Золочівщині, який встановили на честь 100-річчя поета. Пам’ятка дивом вижила в складні безбожні радянські часи», - зауважив Юрій Холод.

Відтак присутні поклали квіти до могили о. Маркіяна Шашкевича та помолилися за упокій його душі.

Як відомо, на Львівщині 2021 рік проголошено Роком Маркіяна Шашкевича.

Довідково:
Маркіян Шашкевич - український письменник, поет, зачинатель нової української літератури в Галичині, священик УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч. Народився 6 листопада 1811 року у селі Підлісся тодішнього Золочівського повіту, що на Львівщині. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837).