У Львові вшанували пам'ять Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича

У Львові вшанували пам'ять Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича

03.06.2024

Сьогодні, 3 червня, у 161-у річницю від дня народження Президента Української Національної Ради Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича, пам'ять видатного українського громадсько-політичного діяча вшанували на Личаківському кладовищі.

В.о голови Львівської обласної ради Юрій Холод спільно з першим заступником голови Львівської обласної військової адміністрації Андрієм Годиком віддали шану Євгену Петрушевичу у місці його вічного спочинку.

«У часи великих випробувань саме такі великі українці дають нам силу і мужність боротися та перемагати. Євген Петрушевич для всіх нас є символом безперервності української державності, особистістю, яка вічно житиме в памʼяті народу. Саме завдяки таким постатям у нашій історії, Українська держава була, є і буде», – зазначив Юрій Холод.

Довідково:

Євген Петрушевич народився 3 червня 1863 року у м. Буську на Львівщині в родині греко-католицького священника. Після закінчення Академічної гімназії й правничого факультету Львівського університету переїхав у Сокаль і відкрив там адвокатську контору.

Під час І світової війни, у 1914-1918 рр. – член Головної Української Ради та Загальної Української Ради. В 1917-1918 рр. – голова Української Парламентарної Репрезентації в австрійському парламенті.

З 19 жовтня 1918 р. як президент Української Національної Ради проголосив створення на українських землях Австро-Угорщини Української держави. 4 січня 1919 року обраний у Станіславові (тепер Івано-Франківськ) Президентом Української Національної Ради Західноукраїнської Народної Республіки.

Уряд Петрушевича припинив свою діяльність 15 березня 1923 року. До кінця свого життя Петрушевич перебував в еміграції, у Берліні, співпрацював з Українським Національним Об’єднанням (УНО), іншими емігрантськими організаціями. Коли у вересні 1939 р. Німеччина напала на Польщу, надіслав уряду Гітлера протест. Помер 29 серпня 1940 р. Був похований на берлінському цвинтарі римо-католицької катедри Cв. Ядвіги представниками УНО, які згодом встановили на могилі пам'ятник.

1 листопада 2002 року перепохований на Личаківському кладовищі у Львові.