У Музеї визвольної боротьби представлять виставку про Миколу та Петра Дужих

У Музеї визвольної боротьби представлять виставку про Миколу та Петра Дужих

07.06.2021

У виставковій залі Музею визвольної боротьби України Львівського історичного музею сьогодні, 7 червня, відбудеться відкриття виставки «Будівничі державотворення – Лицарі нації – Микола і Петро Дужі».

«Важливо пам’ятати, що історію вершать не абстрактні народи, а конкретні люди, окремі особистості. Виставка створена для гідного вшанування двох визначних діячів української історії, борців за українську державність – Миколи та Петра Дужих. Вони – «дійові особи» виставки.

Поєднують Миколу та Петра не тільки родинні зв’язки, але й коло їх інтересів, переконань, діяльність, їх взаємовплив один на одного, вплив на інших людей, надзвичайна харизма. Доля цих двох особистостей надзвичайно цікава в контексті дослідження, може служити канвою для вивчення історії боротьби українського народу за незалежність у ХХ ст.», - розповіла старший науковий співробітник музею Люба Коваль.

Хронологічно виставка охоплює період понад 100 років. Відображає історію життя, боротьби, публіцистичної та громадської діяльності братів Дужих: дитинство, родина, підпільна діяльність у довоєнний час, боротьба з німецькими і радянськими загарбниками, сталінські табори, життя й діяльність у радянській час і в незалежній Україні.

На виставці будуть представлені унікальні пам’ятки, збережені родиною. Візуальний ряд виставки доповнюють відео виступів Петра Дужого.

Відкриття виставки – 7 червня о 15:00 год. у виставковій залі Музею визвольної боротьби України (вул. Лисенка, 23А).