У Нагуєвичах музейники з України та Польщі поділилися досвідом в оцифруванні архівних матеріалів

У Нагуєвичах музейники з України та Польщі поділилися досвідом в оцифруванні архівних матеріалів

28.05.2024

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Адміністрація історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» відбувся ІІІ Міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв у Нагуєвичах. Тема з’їзду – «Діджиталізація архівних, музейних та франкознавчих колекцій в Україні: досягнення 2020-2024 рр. і нова цифрова міжнародна місія в умовах воєнного стану». Під час заходу представники багатьох регіонів України та Польщі поділилися досвідом і своїми досягненнями та успіхами в оцифруванні архівних матеріалів.

Про це повідомили в комунальному закладі.

З вітальним словом до учасників з’їзду звернувся внук Петра Франка, правнук Івана Франка Петро Галущак. Він зазначив, що ця непересічна подія відбувається в унікальному місці, місці, де народився Іван Франко, де знаходяться два пам’ятника – батькові і синові – Івану та Петру Франкам. Він завершив свій виступ словами: «Я з великою пошаною і повагою ставлюся до тих, хто боронить нашу землю, так як це робив і мій дід Петро Франко».

Директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак відзначив, що завдяки нашим польським партнерам з міста Люблін, в особі голови Міжнародного Благодійного Фонду «Chrońmy dziedzictwo» «Збережімо спадщину» Артура Дерлікевича протягом останніх років здійснено грандіозну роботу щодо оцифруванні архівних документів в музеї «Дрогобиччина», Стрийському краєзнавчому музеї «Верховина» Державному архіві Хмельницької області.

Богдан Лазорак презентував два цінних рукописних дарунки фондам музею-садиби І. Франка в Нагуєвичах з Едмонтона та Любліна.  

У межах заходу відкрили музейну виставку просто неба «Давні скарби водогінної та нафтової справи Франкового краю ХІХ – поч. ХХ ст.».

Цікавою також була презентація картини «Малий Франко на батьківській садибі» відомого художника Левка Микитича.

У конференц-залі Літературно-меморіального музею Мартін Дерлікевич та Андрій Юркевич ознайомили учасників з’їзду з оцифруванням музейних та архівних збірок від проекту «Шукай в архівах в Перемишлі».

Науковці, працівники архівів та музеїв ділилися досвідом оцифрування архівних та музейних колекцій в Україні у співпраці із фундацією «Збережімо спадщину м. Люблін» у 2018-2024 рр. та обговорили можливості нової міжнародної місії оцифрування архівних та музейних колекцій в умовах воєнного стану.

ІІІ Міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв у Нагуєвичах був приурочений 108-й річниці смерті українського національного генія Івана Франка і заради загальнонаціональної справи підтримки Збройних Сил України, а також українських музеїв та архівів в часі воєнного стану.