У Сприні урочисто відзначили 75-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

У Сприні  урочисто відзначили 75-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

14.07.2019

 

У неділю, 14 липня, у селі Сприня Самбірського району Львівської області на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» урочисто відзначили 75-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради.

На заходах були присутні голова ВРУ Андрій Парубій, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, обласні депутати, керівництво району, мешканці.

Перед тим за участі громадськості відбулося посвячення Меморіалу борцям за волю України на могилі вояків УПА у селі Звір, що на Самбірщині.

Відтак відбулася урочиста хода учасників святкувань до пам’ятника засновникам УГВР, покладання квітів до пам’ятника засновниками УГВР та поминальна панахида за борцями за волю України.

«Боротьба за українську незалежність, як і багато років тому, триває і зараз. Тисячі наших Героїв поклали життя за вільну та соборну Україну. Вшануємо їх пам'ять, яка житиме у віках!», - зазначив під час урочистого віче Олександр Ганущин.
 
Довідково:
11–15 липня 1944 р. поблизу с. Сприня  відбувся Перший великий збір українських політичних організацій, які сформували тимчасовий парламент України – Українську Головну Визвольну Раду (УГВР).  Ініціатором створення УГВР виступило командування УПА на чолі з Романом Шухевичем та керівництво ОУН(б). Учасники установчих зборів схвалили демократичні засади державно-політичного устрою та соціально-економічну програму побудови України, які були відображені у таких документах як “Платформа УГВР”, “Універсал” та “Тимчасовий устрій УГВР”. Під час зібрання поблизу с. Сприня був затверджений текст присяги воїнів УПА, яка проголошувалася єдиною збройною силою українського народу. УГВР була визначена “верховним органом українського народу”, що координував діяльність політичних центрів, керував визвольною боротьбою і визначав напрямки української державної політики, а також репрезентував український народ та його державницькі змагання на зовнішньополітичній арені. Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака.
У часи радянського тоталітарного режиму історія створення УГВР замовчувалися. І лише після проголошення державної незалежності України на самбірській землі знайшлися ентузіасти, які відродили славні сторінки історичної пам’яті українського народу. 17 липня 1992 р. на території теперішнього спортивно-туристичного табору “Прикарпаття” встановлено пам’ятний знак УГВР. 8 липня 2011 р. споруджено пам’ятник на місці проведення Великого збору УГВР. 20 травня 2012 р. у с. Сприня відбулося урочисте відкриття краєзнавчого музею-криївки та проводиться щорічний вишкіл молоді «Ігри Нескорених»
9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”. Цим законом визнано організації, які боролись за незалежність України у ХХ столітті, серед яких – УГВР.
Відзначення 75-ї річниці створення Української Головної Визвольної Ради Постановою Верховної Ради України включено до переліку національних, державних та ювілейних свят на 2019 рік.