У Західноукраїнському дитячому медичному центрі успішно пересадили нирку п’ятирічній дівчинці

У Західноукраїнському дитячому медичному центрі успішно пересадили нирку п’ятирічній дівчинці

25.09.2023

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі трансплантували нирку 5-річній дитині. Донором для дівчинки стала 9-місячна дівчинка, водночас немовля стало наймолодшим донором в Україні.

Сніжанка із Сколівщини із 2018 року лікується у ЗУСДМЦ від ниркової недостатності. Лікарі діагностували у неї гемолітико-уремічний синдром.

"Це захворювання, яке супроводжується зниженням гемоглобіну, тромбоцитів, постійною діареєю, перманентною гарячкою. Внаслідок змін в організмі у нирках утворюються невеличкі тромби, які блокують роботу нирок, і відповідно вони перестають працювати", - зазначив дитячий нефролог Центру Роман Андруневич.

З 11-місячного віку дівчинка перебувала на щоденному перитонеальному діалізі. Єдиним порятунком для Сніжанки була трансплантація нирки. 

Шанс на одужання маленькій Сніжанці подарували батьки 9-місячної дитини з важкою хворобою печінки. Коли у немовляти констатували смерть мозку, батьки погодились на донорство. Єдина інформаційна система визначила нашу маленьку пацієнтку як потенційного реципієнта. У лабораторії Центру підтвердили імунологічну сумісність. Наші фахівці швидкою доставили донорський орган з Києва у Львів, і провели рятівну операцію. Оперативне втручання мало свої особливості через вік і вагу обох дітей. Проте операція пройшла успішно, нирка запрацювала на операційному столі. 

Загалом у Центрі уже проведено 13 пересадок нирки. У 2021 році ЗУСДМЦ включений в пілотний проєкт Міністерство охорони здоров'я України трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Усі оперативні втручання тут проводять за бюджетні кошти, безкоштовно для пацієнта. У лікарні працює "лист очікування", у якому перебувають пацієнти, яким потрібна трансплантація органів.