Україна не стоїть на місці в галузі альтернативної енергетики – з панельної дискусії на Форумі місцевого розвитку

Україна не стоїть на місці в галузі альтернативної енергетики – з панельної дискусії на Форумі місцевого розвитку

25.06.2019

 

Проблеми інвестування в альтернативну енергетику обговорили під час панельної дискусії у рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці.
Головною темою обговорення була співпраця інвесторів та влади. 

«Ми не повинні забувати про енергозбереження і енергоефективні технології. Якщо бізнес не буде  інвестувати в ці речі, то які б бюджети не були обласні чи державні, ми не зможемо закрити цю величезну діру, яка утворилася в енергоспоживанні нашими установами»,  – вважає виконавчий директор Асоціації «Ради Львівщини» Василь  Лозинський.

Як розповів директор ТОВ «Еко-Оптіма» Максим Козицький, за останній рік інвестиції у галузь зеленої енергетики України зросли  більше, ніж у 15 разів. 
«За 2018 рік Україна залучила близько 2,5 мільярдів доларів інвестицій. Це завдяки правильному законодавству і змінам до нього, які приваблюють інвесторів.  Найбільші інвестиції залучаються в сонячну і вітрову енергетику. На кінець 2018 року в Україні приватними особами було побудовано 7450 приватних сонячних станцій, з них на Львівщині – 342, це 4,5% від загальної кількості по Україні», - розповів Максим Козицький.

За його словами, з року в рік «зелена енергетика» стає все дешевшою. Це відбувається тому, що дешевшає обладнання.
«Україна переходить від зеленого тарифу до аукціонної системи – хто запропонує кращий тариф, той і буде будувати.  Ми намагаємося реалізовувати проекти у місцевості, де ми проживаємо, знаходимо спільну мову  з місцевими громадами, проводимо громадські слухання. Влада на Львівщині вибудувала правильну систему супроводу інвестиційних проектів. Ми з таким супроводом інвестиційної діяльності в жодній іншій області не стикалися», - додав Максим Козицький.