В Нагуєвичах презентували мандрівну книгу «Країна солі та нафти»

В Нагуєвичах презентували мандрівну книгу «Країна солі та нафти»

28.06.2024

В Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулася презентація мандрівної книги під назвою "Країна солі і нафти: описи подорожей Дрогобиччиною у 1768 – 1914 роках. Студії. Документи. Матеріали". Ця книга є частиною проєкту "Від землі Вітелона до землі Івана Франка" і відзначається як перша в історіографії спроба описів подорожей "Франковим Краєм" з епохи Бальтазара Гакета до епохи Івана Франка.

Нова книга містить 140 мандрівних описів, а також 515 ілюстрацій та складається з чотирьох розділів, що охоплюють історію мандрівок Дрогобиччиною від кінця XVIII до початку XX століття. Її авторами стали науковці Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», Колегіуму Вітелона в Лєгниці та Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка: Богдан Лазорак, Беата Скварек та Тетяна Лазорак. Видання налічує 1330 книжкових сторінок, що присвячені історії мандрівок у Дрогобиччині протягом понад століття.

Монографія містить різноманітні документи, архівні матеріали, літературні твори, картографічні джерела та фотографії, що підкріплюють історичні факти та події. Особливою цінністю є настільна карта-брошура під назвою "Десять давніх мандрівних маршрутів Дрогобиччиною", яка пропонує нові туристичні маршрути з унікальними описами подорожей видатних особистостей кінця XIX – початку XX століття.

«Ми сьогодні насправді маємо празник, до якого ми йшли багато років – це третій том нашої трилогії, проєкт, якої був написаний ще у 2019 році з нашими польськими друзями.

Ця книга не лише розширює наше розуміння історії регіону, але й стає важливим джерелом для досліджень і пізнання культурного надбання українського народу»,  - зазначив під час презентації директор комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Учасники презентації також наголошували на важливості книги як для української, так і для польської громадськості, відзначивши її внесок в історіографію мандрівок та культурну спадщину Дрогобиччини.