В обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ 7-річній дівчинці виправили вроджену косоокість

В обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ 7-річній дівчинці виправили вроджену косоокість

02.06.2021

Лікарі офтальмологічного відділення ОХМАТДИТу провели операцію і допомогли маленькій пацієнтці з Львівщини повернутися на місце окові, яке дивилося вперед і вгору.

«У 7-річної дівчинки була вроджена косоокість, зумовлена гіперфункцією косого м’яза - це складна комбінація збіжної косоокості з вертикальною. Око, яке косило, відхилялося догори і це було дуже помітно - 15 градусів при погляді вверх. У такій ситуації могла допомогти  тільки операція», - розповіли лікарі. 

За їх словами, маленька пацієнтка уже ходить у перший клас, тож треба було виправляти ситуацію, щоб не травмувати дитину психологічно.
З дівчинкою окулісти уже давніше знайомі. Минулого року вони почали апаратне лікування, а зараз приступили до хірургії. За І етап забрали збіжну косоокість. А ось ІІ етап - виправлення вертикальної косоокості є складним завданням, донедавна таких пацієнтів відправляли на операцію до Києва або Одеси. А цього разу офтальмологи взялися за справу самі.

"Ми виконали рецесію косого м’яза. Це непроста операція через те, що доступ до цього м'яза дуже складний. Але нам вдалося досягти запланованого ефекту - око більше не відхиляється догори", - розповів офтальмолог Маріанна Онисик. 

Уже наступного дня після операції маленька пацієнтка поїхала щасливою з батьками додому. Повернулася до лікарні дівчинка на 7 день, щоб зняти шви. 

"Не встигли ми закінчити з цією пацієнткою, як у нашому відділенні з'явилися ще два пацієнти з такою ж проблемою. Допоможемо і їм. Будемо продовжувати такі операції у нашій лікарні, бачимо у них потребу", - каже лікарка.