В обласній раді громадськості представили виконання обласного бюджету Львівщини за 2020 рік

В обласній раді громадськості представили виконання обласного бюджету Львівщини за 2020 рік

11.03.2021

Виконання обласного бюджету в 2020 році ускладнив економічний спад, зокрема спричинений пандемією COVID-19. Через це головний фінансовий документ не забезпечено у затверджених показниках, як за доходами, так і за видатками: на 8,3% менше від плану або на 350 млн грн. 

Про це сьогодні, 11 березня, йшлося під час публічного обговорення звіту про виконання обласного бюджету Львівської області за 2020 рік.

«У 2020 році увага була спрямована в основному на забезпечення захищених статей і першочергових видатків, тому всі соціальні виплати були виплачені в повному обсязі.

Крім того, ми оперативно мінімізували загрози щодо невиплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, незважаючи на складнощі, збільшили на 17% фонд оплати праці та врегулювали інші бюджетні виклики.

Переконаний, що відповідне соціальне забезпечення було суттєвою підтримкою для кожної родини. 

Важливо, що у 2020 році 620 млн грн з бюджетів різних рівнів було скеровано на боротьбу з коронавірусом», - зауважив голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради Володимир Квурт.

У 2020 році дохідна частина обласного бюджету склала – 7,04 млрд грн, видатків проведено на загальну суму 7,1 млрд грн.

У минулому році діяло 30 обласних цільових програм, бюджетні призначення по яких становили зі змінами – 1,421 млрд грн. Фактичні видатки з обласного бюджету проведено на суму 1,07 млрд грн або на 75,3%. Лише 8 обласних цільових програм виконано з показниками реалізації 95% і вище (у 2019 році – 21 програма).

«Бюджетна комісія здійснювала постійний моніторинг ходу реалізації обласних цільових програм упродовж усього бюджетного періоду. У 2021-му ж році маємо допомагати територіальним громадам стати більш фінансово грамотними та підвищити їх інституційну спроможність для спільної успішної реалізації проєктів.

Кожен бюджет, який ми пройшли, спонукає нас робити висновки, долати виклики і працювати над вагомим фінансовим підґрунтям для розвитку області», - підсумував під час виступу Володимир Квурт.