В обласній раді провели семінар з пошуку фінансування для проєктів покращення стану річкового басейну Західного Бугу та Сяну

В обласній раді провели семінар з пошуку фінансування для проєктів покращення стану річкового басейну Західного Бугу та Сяну

14.12.2023

Сьогодні, 14 грудня, у Львівській обласній раді відбувся семінар, темою якого є пошук фінансування для проєктів, спрямованих на покращення стану річкового басейну Західного Бугу та Сяну.

У заході взяли участь представники водних асоціацій з Швеції, Польщі та України, які об'єднали свої зусилля для вирішення нагальних викликів управління водними ресурсами річкового басейну Балтійського моря.

Проєкт "CLEAN BALTIC SOURCE – Очищення стічних вод у Львівській та Волинській областях" проводить серію семінарів для представників громад, що належать до річкового басейну Вісли. У рамках цього проєкту обговорюються питання покращення екологічного стану водних об'єктів у регіоні, де 90% водних об'єктів річкового басейну Вісла перебувають під ризиком недосягнення "доброго" стану. Місто Львів, визначене як одна з гарячих точок HELCOM, зіграє ключову роль у впровадженні проєкту, оскільки саме тут розташовані найбільші в регіоні очисні споруди.

За статистикою, 88% стічних вод, які скидаються в басейн річки Вісла на території України, очищаються неналежним чином. У басейнах річок Західний Бугу та Сян в Україні розташовано 53 громади з майже 1,5 мільйонами жителів, проте лише 25 з них підключені до мереж водопостачання і мають очисні споруди. Багато з цих споруд потребують реконструкції чи модернізації.

Проєкт Clean Baltic Source спрямований на прискорення виконання спільного завдання покращення екологічного стану водних об'єктів у регіоні.

«Проект Clean Baltic Source має на меті зменшити потрапляння органічних, біогенних і небезпечних речовин до Балтійського моря, використовуючи досвід Швеції та Польщі. Семінари та експертні зустрічі сприяють створенню транскордонної професійної мережі та напрацюванню майбутніх проєктів різного масштабу та складності для всіх залучених громад та партнерів з Європи.

Зауважу, згаданий проєкт повинен стати центром нової міжнародної співпраці в регіоні Балтійського моря, де важливими учасниками будуть ті, хто працює у водному секторі на місцевому та регіональному рівнях, визначаючи технічні та операційні аспекти водопостачання та очищення стічних вод», - акцентує виконавчий директор Асоціації місцевих рад "Ради Львівщини" Данило Сороковий.