В обласному шпиталі ветеранів планують з нового року повноцінно запустити ургентні послуги

В обласному шпиталі ветеранів планують з нового року повноцінно запустити ургентні послуги

22.11.2023

У Львівському обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи інтенсивно тривають ремонти “теплого боксу” для заїзду карет “швидкої допомоги” та одразу кількох відділень на різних поверхах. Лікарня підготувала спеціальну операційну для ангіографа, який має надійти від Міністерства охорони здоров’я найближчим часом, та формує колектив із найкращих фахівців. 

Сьогодні, 22 листопада, з виїзною нарадою в обласному комунальному закладі побував заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.  

“Обласний шпиталь ветеранів понад 30 років діяв як лікарня планового лікування. Разом із лікарями нам вдалося перезапустити його роботу як лікарні, яка надає допомогу 24/7, під час пандемії коронавірусу. У деякі періоди тут були підключені до апаратів ШВЛ одночасно аж 28 пацієнтів. Від початку повномасштабного вторгнення росії у цій лікарні до половини пацієнтів — військові та особи, які постраждали внаслідок воєнних дій. Тут добре дають раду і з політравмами, функціонує єдине на заході України відділення кістково-гнійної хірургії. Тож ми з керівництвом області ставимо собі завдання постійно розвивати шпиталь імені Юрія Липи, збільшувати кількість напрямів, за якими тут можна отримати допомогу та лікування, а також розвивати ургенцію і реабілітацію. Для Львівщини та всього західного регіону України така лікарня вже сьогодні є дуже важливою”, – зазначає Юрій Холод.

Спільно з директором медзакладу Максимом Прикупенком та в.о. начальника управління майна спільної власності Львівської обласної ради Андрієм Білоусом, він оглянув хід виконання ремонтних робіт та обговорив з керівництвом лікарні перспективи того, щоб шпиталь вийшов на рівень надкластерного медичного закладу.

“Минулого місяця ми офіційно відкрили відділення фізичної реабілітації на 9 поверсі  - це сучасне реабілітаційне відділення, яке надає допомогу як стаціонарним, так і амбулаторним пацієнтам. Наразі триває ремонт приміщень стаціонарного відділення реабілітації на четвертому поверсі, яке розраховане на 60 ліжкомісць. “Теплий бокс” для заїзду карет “швидкої допомоги” практично готовий і розпочне працювати з нового року. ”Швидкі” будуть привозити пацієнта всередину боксу, відповідно, ургентні пацієнти потраплятимуть одразу у відділення екстреної медичної допомоги. Ми вже напрацювали відповідні алгоритми надання екстреної допомоги, деякі з них навіть відпрацювали, адже частково таку поміч наша лікарня вже надає. Зокрема, до нас із цілої області привозять дуже багато пацієнтів з інсультом”, - розповідає директор лікарні Максим Прикупенко.

Наразі в обласному шпиталі ветеранів тривають ремонти  для покращення умов перебування пацієнтів. Це стосується стаціонарних відділень, ліфтових холів, сходової клітки на всіх дев’яти поверхах, завершують облаштування благоустрою території, з дня на день мають замінити чотири старих ліфти. Проте ремонтних робіт у планах ще багато. Йдеться, зокрема, про приміщення відділень, які розташовані на третьому та сьомому поверхах, а також операційні.

Минулого року у Львівському обласному шпиталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи допомогу отримали близько 15 тисяч пацієнтів. Цьогоріч до середини листопада тут допомогли вже 16 127 особам. Близько половини з них – військові. Наразі у шпиталі перебувають 100 осіб, які потребують протезування.