Варто якнайшвидше очистити державний календар від нав’язаних «совецьким» минулим дат і визнати усталені традиції українців, - ухвалено звернення

Варто якнайшвидше очистити державний календар від нав’язаних «совецьким» минулим дат і визнати усталені традиції українців, - ухвалено звернення

26.07.2023

25 липня депутати Львівської обласної ради проголосували звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо підтримки законопроєкту «Про внесення змін до Кодексу  законів про працю України щодо встановлення українських свят».

«У Верховній Раді України 13 лютого 2023 року зареєстровано новий законопроєкт України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят» (№ 9009), який передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю України, прийнятого 1 червня 1972 року. 

Ініціаторами законопроєкту запропоновано скасувати такі радянські свята, як 8 березня – Міжнародний жіночий день, 1 травня – День праці та 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги), та увести в календар вже апробовані суспільством святкові дати, які десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном:  25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері. 

З метою уникнення проблем через створення державного вихідного автори пропонують відмінити 1 травня – «День трудящих» та радянське святкування Дня перемоги у Другій світовій війні – 9 травня, яке, як відомо, не відповідає дійсній даті перемоги. Натомість на офіційному рівні слід визнати «День матері», який вже більше ста років традиційно святкується українцями і припадає на другу неділю травня, що усуває проблеми з втратами для економіки. Авторами законопроєкту акцентовано, що Європа і світ, крім росії, відзначають День пам’яті та примирення 8 травня. Завдяки путіну 9 травня перетворено на ідеологічне свято величі російського народу»,  - йдеться у тексті звернення.
 
Депутати вважають за необхідне врешті-решт закріпити офіційний статус нових українських святкових дат, які вже тривалим часом визнані українським народом, та усунути спадщину колоніального минулого в культурному житті та побуті українців. "Варто якнайшвидше очистити державний календар від нав’язаних «совецьким» минулим дат і визнати усталені традиції українців", - наголошують депутати.