Велика Британія підтримувала і підтримуватиме надалі боротьбу українського народу за свободу та територіальну цілісність

Велика Британія підтримувала і підтримуватиме надалі боротьбу українського народу за свободу та територіальну цілісність

17.03.2022

Львівська обласна рада отримала відповідь від міністра Великобританії з питань Європейського сусідства, а також Північної Америки Джеймса Клеверлі на відкрите звернення депутатів Львівської обласної ради до країн-членів НАТО з проханням негайно закрити небо від військової авіації Росії та сприяти якнайшвидшому отриманню Україною допомоги у вигляді винищувачів.

Відповідне звернення було підтримане головами громад Львівщини, Асоціацією місцевих рад "Ради Львівщини" та розіслано керівництву всіх країн-членів НАТО.

У відповіді на звернення очільник міністерства, зокрема зазначив, що «напад Росії на Україну – це  зумисне посягання на суверенну демократичну державу. Велика Британія та її міжнародні партнери єдині в засудженні дій російського уряду, які є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН».

Як пояснив міністр, коли йдеться про заборону для польотів у небі України, то слід визнати реальність, що це означатиме збиття російських літаків, що може призвести до подальшої ескалації. Це великий ризик, який  просто сьогодні не на порядку денному будь-якої країни НАТО.

«На зустрічі G7 у лютому лідери країн погодилися працювати в єдності, щоб Путін заплатив найвищу економічну ціну за свою агресію. Зі свого боку, Великобританія реалізувала найбільший і найсуворіший пакет економічних заходів - санкцій, які Росія коли-небудь бачила. Це дає чітке повідомлення про те, що Великобританія буде використовувати свій економічний вплив, щоб завдати болю Росії та знизити її стратегічні інтереси.

Ми ввели санкції проти президента Путіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова та кількох найвідоміших російських банків. Загалом наші санкції з моменту вторгнення охоплюють понад 500 фізичних, юридичних і дочірніх компаній, які знаходяться в центрі режиму Путіна. Це включає заборону на поїздки та заморожування активів, що застосовуються до провідних російських олігархів, загальною вартістю понад 30 мільярдів фунтів стерлінгів», - йдеться у листі-відповіді.

За словами міністра, щоб забезпечити безпеку та оборону всіх союзників, Великобританія продовжить працювати разом над тим, щоб Росія не могла ще більше підірвати європейську стабільність.

«Велика Британія та міжнародне співтовариство виступають проти цієї відкритої агресії та за свободу, демократію та суверенітет націй у всьому світі. Будемо продовжувати підтримувати український уряд перед лицем цього замаху на ваш суверенітет і територіальну цілісність. Ми маємо чітку місію: дипломатичну, політичну, економічну – і, зрештою, у військовому плані – цій огидній та варварській затії Володимира Путіна має бути покладено край», - резюмує Джеймс Клеверлі.