Війна в Україні – ключова тема Європейського конгресу органів місцевого самоврядування у Польщі, - Ірина Гримак

Війна в Україні – ключова тема Європейського конгресу органів місцевого самоврядування у Польщі, - Ірина Гримак

11.04.2022

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак бере участь у VII Європейському конгресі органів місцевого самоврядування, який відбувається у місті Міколайки Вармінсько-Мазурського воєводства (Республіка Польща).

Конгрес є традиційним місцем зустрічі і спілкування лідерів місцевого самоврядування, регіональної еліти та представників державних органів влади, неурядових організацій та бізнесу, в якому беруть участь понад 1500 учасників. 

У своєму виступі під час панельної дискусії Ірина Гримак окреслила основні виклики, які стоять перед Україною та Львівщиною у часі війни. Війни, яка стала наскрізною темою цього форуму. 

“Завдяки мужності наших воїнів та добровольців, завдяки підтримці дружніх країн, ми переконані, перемога буде за Україною, перемога буде за європейською спільнотою і перемога буде за правдою. 

Важко уявити, що переживають ті люди, які ще вчора спокійно жили у своїх домівках, виховували і навчали своїх дітей, мріяли про майбутнє. Сьогодні вони тікають до більш спокійних регіонів, зокрема на Львівщину, щоби захистити  себе, дітей, батьків. Тікають від жахіть, яких зазнали у своїх  областях.  
Львівщина уже прихистила близько 290 тисяч вимушено переселених осіб. Зараз люди знаходяться  у місцях тимчасового перебування, школах, вони забезпечені харчуванням та засобами першої необхідності.

На жаль, ворог не збирається йти з нашої території і залишити нас в спокої.  Усі, мабуть, бачили жахливі кадри з деяких міст, які фактично стерті з лиця землі, знищена інфраструктура, зруйновані помешкання. Тому ми повинні бути готовими до збільшення кількості евакуйованих осіб. На відновлення зруйнованих українських міст підуть роки. Тому перед Львівщиною і Західною Україною постає виклик забезпечити українців, які залишилися без домівок, або зараз не можуть повернутися додому житлом, адаптувати бізнес із зруйнованих територій, створити нові робочі місця, забезпечити доступ до освіти, до медичного і соціального захисту», - зазначила Ірина Гримак.
 
Також голова обласної ради розповіла, що у львівських госпіталях  зараз лікують поранених  військових із зони бойових дій. А це потребує спеціального лікування і спеціального обладнання. 

Під час зустрічей Ірина Гримак подякувала нашим друзям, партнерам за допомогу, яку Польща надає своїми політичними рішеннями та підтримкою України на міжнародній арені, доставляючи гуманітарну допомогу та приймаючи українських жінок та дітей у себе.

В рамках конгресу голова Львівської обласної ради проведе ряд двосторонніх зустрічей з колегами з Польщі та інших європейських країн. На порядку денному обговорення подальшої двосторонньої співпраці в підтримці внутрішньо переселених осіб та бізнесу в Україні, розвиток галузі охорони здоров'я, прикордонної інфраструктури, створення логістичних хабів.