Законодавство у сфері місцевого самоврядування треба доповнювати та коригувати, консультуючись із практиками, - Ірина Гримак

Законодавство у сфері місцевого самоврядування треба доповнювати та коригувати, консультуючись із практиками, - Ірина Гримак

12.03.2021

Внаслідок реформи децентралізації громади, окрім повноважень, отримали й чимало проблем регіонального рівня. Це і питання соціального захисту, медицини, наповнення бюджетів, інфраструктури, транспорту. На місцях є критичні питання, які турбують громади і вони мають бути враховані у змінах до законодавства.

Про це зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак під час обговорення “Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості”, яке відбувається сьогодні, 12 березня, у Львові. Ірина Гримак висловила переконання, що під час робочої зустрічі професійних управлінців вдасться напрацювати інструмент, який в перспективі допоможе громадам втілювати різні проєкти. На її думку, законодавство у сфері самоврядування треба доповнювати та коригувати, консультуючись із практиками.

«Я дуже вдячна головам громад за активну позицію. Це люди, які розуміють галузь управління, мають активну позицію, вони говорять про критичні питання, які їх турбують і мають бути враховані в законодавстві», - зазначила Ірина Гримак.

Вона перелічила основні питання, які турбують голів громад, але залишаються невирішеним на рівні держави. Це проблеми з інфраструктурними об’єктами, дорогами, водовідведенням, полігонами для побутових відходів, недосконала система оподаткування і бюджетний кодекс, який розщеплює надходження в місцеві, обласні та державний бюджети. «Приємно, що серед депутатів ВР є багато тих, хто розуміє, що сьогодні більше податків треба адмініструвати на місцях. Адже коштів від державних субвенцій замало для сталого розвитку. Для місцевих бюджетів податки - це велика сума, яка дасть можливість вкладати в розвиткові та інфраструктурні проєкти. Водночас громади також повинні змінити підхід до формування власних бюджетів, навчитися правильно адмініструвати податки, облікувати бізнес, нерухомість, власні ресурси», - наголосила голова обласної ради.

Ірина Гримак також звернула увагу на те, що додаткові повноваження вимагають додаткового кадрового потенціалу. Адже в органах місцевого самоврядування мають працювати фахівці високого класу. Майбутні кадри треба шукати й навчати. Це також завдання держави.