Завершення реформи децентралізації, активне місцеве лідерство та розвиток регіонів - важливі кроки на шляху до ЄС, - Юрій Холод

Завершення реформи децентралізації, активне місцеве лідерство та розвиток регіонів - важливі кроки на шляху до ЄС, - Юрій Холод

15.09.2023

Сьогодні, 15 вересня, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод взяв участь онлайн у Конгресових слуханнях в Ужгороді на тему “Про згуртованість і регіональний розвиток в контексті підготовки вступу України до ЄС”.

Під час слухань експерти обговорили питання відновлення та розвитку регіонів крізь призму євроінтеграційних змін, яких вимагає вступ до ЄС. Розробка та реалізація нової державної регіональної політики, налагодження міжнародної співпраці, роль регіонів та місцевого самоврядування у євроінтеграційних процесах, виконання основних критеріїв на шляху до ЄС, виклики під час війни та відновлення країни після перемоги – основні теми, на яких акцентували учасники зустрічі. 

«Уже на вчора перед нами всіма стоять два стратегічно важливі завдання. Обидва ми маємо виконати одночасно та якісно. Саме зараз. Під час війни. 
Перше: мусимо щодня вчитися жити, швидко відновлюватися та розвиватися під час воєнного стану. Нам не можна зупинятися, ми боремося за своє майбутнє. А майбутнє завжди опирається на сьогодні.
Друге: маємо «на ходу» змінюватися, щоб відповідати всім необхідним критеріям та, за першої нагоди, стати повноправними членами Європейського Союзу. 
Бо просто так нам цього членства ніхто не подарує. Щоб стати повноправними членами, потрібно узгодити з європейськими нормами дуже багато різного як на державному рівні, так і на місцях. Важливими кроками до цього є завершення реформи децентралізації, активне місцеве лідерство та розвиток регіонів», - наголосив Юрій Холод.

Участь у конгресі взяли представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати України, обласних військових адміністрацій та обласних рад, органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти.

Довідково. 
Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України створений для сприяння ефективному завершенню реформи місцевого самоврядування. Взаємодіє з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми всеукраїнськими асоціаціями та міжнародними організаціями.

Завданнями Конгресу також є вивчення реалізації на місцевому та регіональному рівнях Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, підготовка пропозицій щодо підвищення ефективності виконання цієї Угоди та запровадження європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування.