Збереження і промоція культурної спадщини - у фокусі уваги Форуму місцевого розвитку

Збереження і промоція культурної спадщини - у фокусі уваги Форуму місцевого розвитку

26.06.2019

Як організувати системний підхід в справі збереження та промоції історико-культурної спадщини, створити успішний туристичний бренд та згуртувати громаду задля розвитку туризму на її території – саме ці питання були в центрі панельної дискусії «Збереження і промоція культурної спадщини», в рамках IV Форуму місцевого розвитку, що проходить у Трускавці.

Обговоренню передувала презентація напрацювань у цій царині історико-культурним заповідником «Нагуєвичі», здійснена його директором Богданом Лазораком. Музейний комплекс на малій батьківщині Івана Франка славиться своїми інноваціями у культурній сфері. Зокрема, тут настільки активно і вдало ведеться оцифрування історичних документів, що повчитися цьому цінному досвіду приїжджають музейники з усієї України.

«Ми також провели паспортизацію всіх об’єктів на територій Франкової землі. Завдяки цьому, зокрема, вдалося остаточно розвінчати радянський міф про Франка, як «хлопського» сина. Згідно документів, у власності батька письменника, коваля Якова Франка, перебувало понад 60 парцелей землі, тож його можна вважати радше своєрідним місцевим «олігархом», - розповів Богдан Лазорак.

Заповідник спільно з польськими партнерами також активно проводить пошукові роботи на території краю, намагаючись зосередити не лише Франковий спадок, а й культурне надбання усього бойківського краю.
Цей процес неможливий без співпраці з усією місцевою громадою. На жаль, не усюди така співпраця є доброю. На складнощах цього процесу в сучасних умовах наголосив народний депутат України, голова комітету ВРУ з питань культури і духовності Микола Княжицький.

«Процес децентралізації не завжди сприяє розвитку культури і збереженню культурної спадщини. Не у всіх громадах розуміють важливість цього питання. Тому державні органи повинні особливо уважно слідкувати за цими процесами і правильно реагувати на них», - сказав він.

Учасники дискусії особливо наголошували на взаємопов’язаності охорони культурної спадщини та розвитку інфраструктури території. «Це подвійний процес. З одного боку об’єкти культурної спадщини притягують інфраструктуру, з іншого – вона дозволяє краще дбати про її збереження», - резюмував модератор дискусії, перший заступник голови обласної ради Андрій Білоус.