14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14.05.2024


Сьогодні, 14 травня, у Жовкві відбулася просвітницько-мистецька подія «Праведник», присвячена Дню пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.


Участь у заході взяли представники обласної та місцевої влади, депутати, громадськість, у межах якого присутні згадали про спільне історичне минуле та віддали шану тим, хто дав приклад справжньої гідності та мужності у найважливіші часи.


Опісля відбувся  виступ симфонічного оркестру Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика,  а також презентація виставка фото портретів українських Праведників, які рятували євреїв в часи Другої світової війни.


Довідково:
День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни  був започаткований постановою Верховної Ради у 2021 році та співпадає із відзначенням Дня незалежності Ізраїлю.
Під час Голокосту, за різними оцінками науковців, у Європі було знищено близько 6 мільйонів євреїв. З них чверть, 1,5 мільйони, - стали жертвами нацистів на території України. І цифра могла бути набагато більшою якби не самовідданість людей, які, ризикуючи, своїм життям під час Другої світової війни рятували євреїв від неминучої смерті.
2673 наших співвітчизника удостоєні державою Ізраїль високого звання "Праведник народів світу".
Це звання присвоює Ізраїльській національний меморіал Катастрофи і Героїзму "Яд Вашем" людям по всій планеті за порятунок євреїв від Голокосту.
При цьому, за даними українських істориків, людей які рятували євреїв на території України набагато більше ніж офіційно визнано.
Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції за кількістю Праведників народів світу.