День пам'яті та примирення: влада та громадськість взяли участь в акції «Вінок пам’яті»

День пам'яті та примирення: влада та громадськість взяли участь в акції «Вінок пам’яті»

08.05.2018

Сьогодні, 8 травня, з нагоди Дня пам'яті та примирення у Львові на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328» відбулися скорботні заходи.

Представники влади, керівники військових частин і з’єднань, ветерани, громадськість взяли участь в акції «Вінок пам’яті», прикрасивши символічний терновий вінок червоними маками як знак вшанування жертв, які загинули на полі бою і в таборах.

 

Крім того, біля Пам'ятного хреста присутні поклали квіти та запалили лампадки, а священики відслужили екуменічну панахиду.

 

Опісля відбулося громадське віче.

Як зауважив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, нацизм у порівнянні залишив по собі менше жертв, ніж більшовизм, але подібних речей в історії ХХ століття, на жаль, було дуже багато.

 

«І особливим місцем стала Україна як територія в центрі Європи, де всі «переваги» країни рад були продемонстровані в повному прояві. І сьогодні, стоячи на фронті російсько-української війни, ми не маємо права забути про те, з чого все починалося…

Весь світ дивиться в нашу сторону, весь світ дуже добре пам’ятає всі злочини нацистського і більшовицького режимів. Саме тому Україна має сьогодні підтримку всього світу.

Сьогодні маємо знайти формулу не тільки перемоги, а й формулу примирення після перемоги», - наголосив голова Львівської обласної ради.

 

Довідково:

День пам'яті та примирення – пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».