Керівникам обласних закладів розповіли про стан реалізації національного превентивного механізму

Керівникам обласних закладів розповіли про стан реалізації національного превентивного механізму

29.03.2024

У Львівській обласній раді сьогодні, 29 березня, представили Спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Про стан реалізації національного превентивного механізму в Україні». У ній відображено стан справ щодо недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Як пояснив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Львівщині, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний, тема національного превентивного механізму стосується всіх комунальних закладів Львівської обласної ради галузі соціального захисту, більшості закладів галузі освіти, зокрема навчально-реабілітаційних центрів та будинків-інтернатів, а також притулків для дітей Служби у справах дітей.  

«Під час засідання зупинилися на проблемних питаннях щодо додержання прав людини у Львівській області, порушеннях та недоліках, які були виявлені в ході моніторингових відвідувань місць несвободи Львівщини, а також моніторингових візитах доступності об’єктів інфраструктури комунальних закладів області.

Із превентивною метою поінформували керівників закладів про необхідність вжиття заходів для запобігання порушень, пов’язаних з тортурами, катуванням тощо», - розповів Тарас Подвірний.

Значну увагу зосередили на пілотному проєкті «Організація взаємодії Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі спостережними комісіями обласних та районних державних (військових) адміністрацій», який реалізуватиметься у 2024 році в Львівській, Хмельницькій, Полтавській областях.

«Провідна мета проєкту – апробація моделі здійснення повторних відвідувань установ виконання покарань для контролю та проведення перевірок стану дотримання прав, основоположних свобод та інтересів засуджених під час виконання кримінальних покарань в установах виконання покарань, а також перевірки виконання рекомендацій, наданих групами національного превентивного механізму, за результатами проведених попередніх відвідувань», - зауважив Тарас Подвірний.

Крім того, присутні обговорили можливість фінансової підтримки у межах Комплексної програми «Безпечна Львівщина» Західного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

Участь у заході взяли керівники обласних комунальних закладів галузей соціального захисту та освіти, представники Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Національної поліції України, Львівської обласної прокуратури, департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА.