КЕРІВНИКИ ОБЛАСТІ ОЗВУЧИЛИ НАРОДНИМ ДЕПУТАТАМ ВІД ЛЬВІВЩИНИ ПРОПОЗИЦІЇ ДО ДЕРЖБЮДЖЕТУ НА 2019 РІК

КЕРІВНИКИ ОБЛАСТІ ОЗВУЧИЛИ НАРОДНИМ ДЕПУТАТАМ ВІД ЛЬВІВЩИНИ ПРОПОЗИЦІЇ ДО ДЕРЖБЮДЖЕТУ НА 2019 РІК

28.09.2018


26.09.2018

Сьогодні, 26 вересня, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин і голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрілися з народними депутатами України від Львівщини. Під час зустрічі обговорили проекти законів України, важливих для Львівської області.

Також участь обговоренні взяли перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, керівники структурних підрозділів Львівської ОДА, громадськість.

Присутні розглянули пропозиції Львівської області щодо внесення змін до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» і до законопроекту бюджету України на 2019 рік та Бюджетного Кодексу України.

Так, Олександр Ганущин привернув увагу зібрання до питання співфінансування проектів транскордонної співпраці.

«Виграні Львівщиною спільні проекти в рамках Програми «Польща – Білорусь – Україна» в сфері історико-культурної спадщини, екології, безпеки, доріг потребують 10% співфінансування від бенефіціарів проектів. Але правилами Єврокомісії передбачено, що при завершенні проекту останні 15% вкладаються тим самим бенефіціаром. Тобто, крім 10%, він має знайти ще 15%.

До відома, загальний бюджет українських партнерів – 1 386 млн грн, з яких 139 млн грн – власний внесок (10% бюджету) та 187 млн грн – кошти на умовах повернення (15 % гранту). На жаль, ці 15% на сьогодні є непідйомними для бенефіціарів.

Однак ми розуміємо, що на перспективу 2020 року будуть діяти інші правила – і ми будемо вкладати не 15% по кожному проекту, котрі фінансуються Єврокомісією, а всі 100%. І тільки коли здамо проект, нам повернуть ті 100% коштом відповідної програми. Тому важливим є створення обмінного фонду в державному бюджеті, де було б можливо гасити ці відсотки», - розповів Олександр Ганущин.

Відтак, за словами голови облради, для вирішення питання по суті необхідно внести зміни до проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2019 рік» і розробити механізм фінансування реалізації проектів транскордонної співпраці на умовах повернення коштів.

Із презентацією можна ознайомитися – тут.

Далі в контексті розгляду бюджетних питань було озвучено пріоритетні напрямки для Львівщини на 2019 рік. Так, наша область претендує на продовження митного експерименту в частині фінансування заходів з ремонту доріг; залишення вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації на фінансуванні з держбюджету; збільшення субвенцій в галузі охорони здоров’я на придбання медичного обладнання; збільшення обсягу базової дотації та зменшення реверсної дотації (майже 440 млн грн.) за рахунок врахування показників податкової спроможності Києва; збільшення обсягу додаткової дотації на передані повноваження в галузях освіти та охорони здоров’я на 10% та інше.

Узагальнені пропозиції передали народним депутатам від Львівщини та скерують керівництву Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.