Комісія з питань охорони здоров‘я та материнства ознайомилась з досвідом лікування і реабілітації військовослужбовців

Комісія з питань охорони здоров‘я та материнства ознайомилась з досвідом лікування і реабілітації військовослужбовців

10.05.2024

Комісія з питань охорони здоров‘я та материнства Львівської обласної ради під час виїзного засідання 9 травня ознайомилась з досвідом лікування і реабілітації військовослужбовців у комунальному закладі «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи» та у реабілітаційному центрі Superhumans.

У реабілітаційному центрі застосовують сучасні реабілітаційні методики протезування, на місці виготовляючи протези для військових. У госпіталі ветеранів війни депутати ознайомились зі новими можливостями, які пропонує комунальний заклад після реконструкції.

Комісія також розглянула питання госпіталізації ветеранів, що склалося у зв'язку з чергами в деякі відділення госпіталю. Депутати запропонували керівництву госпіталю вдосконалити роботу сайту і запровадити електронну чергу.

Під час засідання комісії депутати також розглянули й підтримали звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров'я щодо необхідності запровадження доплат для лікарів КНП ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», які здійснюють виїзди у гірські райони Львівщини. З відповідним зверненням на комісію звернулась профспілкова організація медичної установи.

Керівниця департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Наталія Літвінська поінформувала комісію щодо можливих проблем функціонування у 2025 році обласних спеціалізованих будинків дитини. В підпорядкуванні Львівської обласної ради перебувають два такі заклади – Львівський обласний спеціалізований будинок дитини «Любисток» і Львівський обласний спеціалізований будинок дитини «Мальви». На утримання цих закладів у наступному році не передбачено державних субвенцій. З огляду на це виникає потреба підтримки закладів з обласного та місцевих бюджетів.

Під час засідання комісії переможець конкурсу на посаду генерального директора КНП ЛОР «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр» Олег Дуда презентував стратегію розвитку центру. Головні напрямки роботи – створення на базі закладу радіологічного хабу, центру ядерної медицини й центру медикаментозної терапії. Можливості центру зростають і цього року тут планують пролікувати понад 9 тисяч пацієнтів. Для розширення можливостей онкологічного центру у майбутньому заплановано будівництво нових корпусів.

«Комісія за результатами засідання підтримала пропозицію про запровадження гірського коефіцієнта для лікарів екстреної медицини. Лікарі первинного і вторинного рівнів медичної допомоги отримують такі доплати, а лікарі екстренки – ні. Важливо підтримати колег і їх звернення, щоби Кабмін і Міністерство охорони здоров'я розглянули це звернення і прийняли необхідні рішення.

Заслухали й подивились також презентацію переможця конкурсу на посаду генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олега Дуди. Пропозиції закладу є змістовними, тому побажали новому керівнику центру успіху в їх реалізації.

Щодо питань функціонування будинків дитини потрібно скликати нараду з усіма сторонами та учасниками, дотичними до розв'язання цього питання», – сказала голова комісії Анна Ярмола.