Медики закликають вчасно вакцинуватися проти кашлюка, щоб запобігти серйозним ускладненням

Медики закликають вчасно вакцинуватися проти кашлюка, щоб запобігти серйозним ускладненням

20.05.2024

У Львівській області збільшилася кількість випадків захворювання на кашлюк. За інформацією КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня», станом на травень в регіоні спостерігається зростання рівня захворюваності на кашлюк серед дітей та підлітків. 

«Від початку 2024 року на стаціонарному лікуванні в обласній інфекційній  лікарні перебувало 153 пацієнти з діагнозом кашлюк, з яких 140 дітей та 13 дорослих. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості немовлят хворих на кашлюк, що свідчить про низький рівень вакцинації серед дорослого населення. Оскільки саме материнський імунітет має забезпечувати захист дітей вікової категорії до 12 місяців. На сьогодні у закладі перебуває 38 хворих на кашлюк, з яких 12 пацієнтів діти до 12 місяців та 3 дорослих», - зазначили в медичній установі. 

Фахівці лікарні наголошують на важливості своєчасної діагностики та лікування цього інфекційного захворювання, щоб уникнути можливих ускладнень. 
Кашлюк – це гостра інфекційна хвороба, що передається повітряно-крапельним шляхом і характеризується тривалим, виснажливим кашлем. Найбільшу загрозу він становить для немовлят та дітей раннього віку, у яких може викликати важкі ускладнення.

З метою профілактики та запобігання поширенню хвороби, медики закликають батьків:
1.    Перевірити вакцинальний статус дітей: забезпечити, щоб діти отримали всі необхідні дози вакцини проти кашлюку відповідно до національного календаря щеплень.
2.    Звернути увагу на симптоми: при появі симптомів кашлюку (сильний, тривалий кашель, що може супроводжуватися блюванням, порушенням дихання) негайно звертатися до лікаря.
3.    Дотримуватися гігієнічних норм: регулярно мити руки, провітрювати приміщення, уникати контактів з хворими.