Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відвідав комунальні медичні заклади Львівщини

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відвідав комунальні медичні заклади Львівщини

11.05.2024

Напередодні Міжнародного дня медичної сестри 12 травня Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відвідав два обласні заклади медичної освіти: Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти та Львівську медичну академію імені Андрея Крупинського.

Представники коледжу та академії розповіли міністру про особливості навчального процесу, ознайомили з новітньою матеріальною базою закладів, повідомили про досягнення і про міжнародну співпрацю, а також розповіли про плани з розвитку. Чимало уваги у закладах приділяють підготовці фахівців, які надають допомогу постраждалим від російської агресії.

Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти – один із найбільших закладів післядипломної освіти в Україні, де на циклах спеціалізації та тематичного удосконалення підвищують свій фаховий рівень сестри медичні та брати медичні різних спеціальностей, фельдшери, акушерки, фармацевти не тільки з Львівщини, але й інших областей України.

Львівська медична академія імені Андрея Крупинського є найстарішим медичним закладом України, якому виповнилося 250 років. У закладі здобувають освіту майже 1500 студентів. Також це єдиний заклад в Україні, в якому запроваджено інклюзивне навчання, і де навчають людей з вадами зору і слуху на масажистів та лаборантів.

Міністр охорони здоров'я привітав працівників закладів з професійним святом і вручив почесні відзнаки.

«Щодо стратегії розвитку, хочемо змінити освіту в Україні як лікарів, так і медичних сестер за європейським зразком. Запускаємо певні зміни в освітньому процесі вищих навчальних закладів. Будуть змінені підходи до клінічних баз університетських лікарень і підходи до роботи студентів з пацієнтами. Ці оновлення презентуємо найближчим часом.

Щодо питань медсестринської освіти й бакалаврату дискутуємо, щоби зменшити кількість годин і спростити доступ до професії. Є над чим дискутувати, але, думаю, що на базі Львова і Львівської області запропонуємо декілька пілотних варіантів, щоби рухатися вперед. Міністерство охорони здоров'я відкрите для того, щоби поєднати всі освітні процеси в єдине русло, сконектити університети, коледжі, академії, щоби студенти здобували якісну освіту», – зазначив Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко також відвідав Львівський обласний клінічний перинатальний центр, де ознайомився з новим укриттям, в якому є можливості догляду за породіллями й новонародженими.

«Ви найкращий перинатальний центр в Україні. Це треба визнати й цим треба пишатися. Кожен раз, коли я приїжджаю, у вас відкривається щось нове. Не хотілося б проводити наші зустрічі в укриттях, але маємо таку реальність. І знову ж таки, такого укриття я не бачив в Україні. І це те, на що повинні всі рівнятися», – зазначив Віктор Ляшко.

«Від імені Львівської обласної ради також вітаю всіх медичних сестер та медбратів із завтрашнім святом. Ваша робота для пацієнтів безцінна, адже ви берете на себе щоденний догляд, контроль, допомогу, практичне лікування, ви є правою рукою лікаря, а часто – янголом-охоронцем для пацієнта.

Тішить, що обласні навчальні заклади медичного профілю, які готують медсестринські кадри, особливо наш Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти активно долучаються до реального реформування підготовки медичних сестер і братів. Тішить, що і в перинатальному, і в наших освітніх закладах працюють ініціативні, працьовиті і відповідальні фахівці. Справитися самим обласним бюджетом з оновленням матеріальної бази не вдається, але кожна наша команда тепер намагається залучити та якісно реалізовує різні міжнародні проєкти та партнерські гранти.

І скажу чесно: візити представників уряду та інших високих державних органів завжди для нас важливі, бо тільки в прямій комунікації можна переконати, що саме наші заклади потребують ще більшої підтримки, ще активнішого розвитку та уваги. Саме тому ця робоча субота – для мене є особливо важлива», – зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.