«На шляху до ЄС – розвиток сільських територій»: у Львові відбувається українсько-польська конференція

«На шляху до ЄС – розвиток сільських територій»: у Львові відбувається українсько-польська конференція

21.05.2024

Українські та польські науковці й практики у межах конференції «На шляху до ЄС – розвиток сільських територій» сьогодні, 21 травня,  обговорюють питання важливості багатофункціонального  розвитку сільських територій для економічної стійкості.

Організатори заходу: Представництво Польської академії наук у Києві, Інститут розвитку села та сільського господарства Польської академії наук (IRWiR PAN), Український католицький університет (УКУ).

Участь у конференції взяв в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Ми очікуємо, що вже в червні Європейський Союз може затвердити рамки переговорів щодо вступу України до ЄС. Відтак уже зараз активно реформуємо галузь, опираючись на вимоги європейського законодавства та довгострокове бачення розвитку сільських територій ЄС.

Шлях інтеграції у європейські структури – складний. Він лежить через важливі, часом важкі реформи. Для Львівщини вони особливо відчутні.

Адже у сільській місцевості в нашій області проживають – близько 40% всього населення Львівщини. Тож говорячи про розвиток села, ми думаємо не лише про аграрний сектор, який в економіці сільських територій часто домінує, а й про медицину, освіту, інфраструктуру, експорт, інтеграцію ВПО, доступність. Людина, яка проживає у селі, має отримати всі ті ж послуги, що й містяни.

Для цього село потребує фінансової підтримки. Тому нам важливо зараз, аби українські фермери та сільські виробники мали доступ до міжнародних програм та грантів.

Наприклад, минулого року, Львівщина була пілотною в Україні областю в проєкті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості у сільському, рибному та лісовому господарствах». Аграрії Львівщини отримали гранти на суму більше 27 млн грн. Цьогоріч на розгляді комітетів ФАО 57 заявок на суму більше 39 млн грн.

У межах обласного бюджету цьогоріч ми надаємо підтримку лише ветеранським господарствам. Якщо минулого року для аграрного сектору вдалося скерувати 45,1 млн грн. на підтримку мікро та малих суб’єктів підприємництва, то зміни щодо податкових надходжень до бюджету, а також потреба ще більшої підтримки ЗСУ, цьогоріч змусили скоротити закладені у бюджеті області кошти до 10,2 млн. гривень.

Вірю, що особисті контакти та співпраця дозволять нам подолати всі виклики і перемогти нашого спільного ворога», - зауважив Юрій Холод.

Вітаючи учасників конференції, Юрій Холод подякував сусідам-полякам за підтримку у перші місяці повномасштабного вторгнення та висловив вдячність організаторам конференції за порушення теми розвитку сільських територій.

Під час панельних дискусій учасники обговорюють співпрацю наукових і державних інституцій на прикладі Інституту розвитку села і сільського господарства; багатофункціональний розвиток сільських територій; роль людського капіталу у розвитку сільських територій; інноваційність на сільських територіях.

Панельним дискусіям передували провідна доповідь та презентації, в яких представили поточний стан та стратегії розвитку сільських територій в Польщі та Україні.

Беручи до уваги вагомість процесів децентралізації та європейської інтеграції в Україні, учасники конференції обговорюють, з-поміж іншого, стратегії ЄС і польський досвід у цьому контексті.