Обласні депутати закликають забезпечити передплату та доставку друкованих періодичних видань у сільській місцевості

Обласні депутати закликають забезпечити передплату та доставку друкованих періодичних видань у сільській місцевості

28.12.2023

Сьогодні, 28 грудня, на XX позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, дирекції АТ «Укрпошта» щодо забезпечення якісними послугами мешканців сільської місцевості з передплати та доставки друкованих періодичних видань.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, глибоко стурбовані з приводу вкрай критичної ситуації, що склалася впродовж останніх років між редакціями вітчизняних газет та АТ «Укрпошта» як на Львівщині, так по всій Україні.

Через реформування АТ «Укрпошта», яке звелося до скорочення працівників, зокрема листонош, а також закриття відділів передплати обласних дирекцій триває цілеспрямоване знищення місцевих газет.

Національний монополіст у секторі поштових та кур’єрських послуг АТ «Укрпошта» значно підвищив на 2024 рік вартість доставки газет. За перевезення, вручення, обробку замовлень тощо для друкованих медіа із загальнодержавною сферою розповсюдження такі послуги становитимуть 5 грн, за здійснення всіх названих операцій з однією газетою, обласною та районною, – 4 гривні. Отож, вартість поштових послуг чотирьох виходів місцевої газети на місяць становитиме 16 грн, а на рік – до 200 гривень.

У нинішній скрутний час, особливо в сільській місцевості, за таку вартість ніхто газет не передплачуватиме. Так зване реформування АТ «Укрпошта» однозначно змусить редакційні колективи припинити випуски газет.

Крім того, після закриття відділень у сільських населених пунктах і створення пересувних поштових відділень, пошта взагалі перестала доставляти людям пресу. Нині поштарі приїжджають в конкретні населені пункти у Стрийському, Золочівському та інших районах області один раз у тиждень. У такому випадку люди самі мають приходити і забирати пошту, у тому числі пресу, хоча оплачують поштові послуги саме за «адресну доставку» за місцем проживання.

Така робота пересувних поштових горе-відділень призвела до того, що громадянам перестали взагалі надходити газети. Передплатники – це люди старшого віку, яким фізично важко пройти кілометр-два відстані до пересувного відділення поштового зв’язку. Варто зазначити, що аналогічно поштарі доставляють пенсії, за «адресну доставку» якої пенсійний фонд платить АТ «Укрпошта» мільярди коштів платників податків.

Керівництво АТ «Укрпошта» твердить, що з фінансової точки зору «мізерні» тиражі районних газет його не цікавлять. Але редакції за цю послугу «адресної доставки» заплатили державі в особі «Укрпошти», тому поштарі зобов’язані виконувати одну із своїх головних функцій – доставляти передплатникові пошту та періодику, навіть якщо тираж газети становить 50 примірників.

Зараз триває передплатна кампанія, проте хто з поштарів її робитиме, якщо пересувне відділення поштового зв’язку приїде у село, постоїть годину-другу і поїде? Хоча за передплату кожної газети поштарі справно забирають у газетярів кошти. Відсутність тиражів наступного 2024 року поховає не одне друковане видання.

Наголошуємо, що на сьогодні в нашій державі перестали працювати закони, які регламентують діяльність друкованих засобів масової інформації. У період війни держава підтримує критичні галузі, зокрема аграріїв, малий і середній бізнес. Невже випуск друкованої преси перестав бути важливим для українців?

З урахуванням наведеного ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо від керівництва АТ «Укрпошта»:

1. Враховувати інтереси своїх клієнтів-передплатників.

2. Забезпечити дотримання чіткого графіку руху й роботи на місцях пересувних поштових відділень, а також вчасної «адресної доставки» передплачених друкованих видань не пізніше, ніж за два дні від дня виходу номера з друку.

3. Забезпечення доставки передплаченого видання в населені пункти з невеликою кількістю мешканців згідно з графіком виходу газет, а не один чи два рази на місяць.

Просимо Президента України, Кабінет Міністрів України, Міністерство інфраструктури України віднайти можливість фінансово підтримати місцеві друковані засоби масової інформації та надати їм компенсацію за друк газет у цей непростий час війни з російським ворогом», – сказано у зверненні Львівської обласної ради.