Профільна комісія підтримала клопотання про надання статусу «національний» Історико-краєзнавчому музею

Профільна комісія підтримала клопотання про надання статусу «національний» Історико-краєзнавчому музею

27.06.2024

Сьогодні, 27 червня, члени комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції підтримали ініціативу про надання статусу «національний» комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей». 

«Протягом років існування музей активно розвивався, відкриваючи нові відділи та експозиції, у тому числі інтерактивні, що включають археологічні знахідки Західної України. Зараз музей бере участь у міжнародних проєктах та наукових дослідженнях, співпрацюючи з музейними інституціями різних країн, зокрема Польщі, Молдови, Румунії, США, Канади, Франції, Німеччини», - зазначив директор музею Ігор Тимець.

На сьогодні у фондах музею зберігається понад 80 тисяч музейних експонатів, серед яких є унікальні зразки світового значення, такі як: найдавніше зображення «смайлика» на культовому предметі, рідкісна трипільська тканина, візитівний скарб гальштатсько-латенської епохи, історичні артефакти з розкопок Карівського могильника та інші цінності. Музей також славиться своїми колекціями сучасного мистецтва, сакрального мистецтва та етнографії.

«Надання Історико-краєзнавчому музею статусу «національний» підкреслить його визнання як одного з ключових культурних центрів, що зберігає та популяризує унікальну історичну спадщину не лише на внутрішньому, а й на міжнародному рівні. Таке рішення визнає значний внесок музею у збереження культурної спадщини і сприятиме подальшому розвитку його діяльності як національного центру культурної та історичної освіти», - наголосив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції обласної ради Святослав Шеремета.

Остаточне рішення щодо звернення з ініціативою до Президента України, Кабінету Міністрів і Міністерства культури та інформаційної політики України має прийняти сесія Львівської обласної ради.