У Львівській обласній раді обговорили роль жінок у науці, громадському житті та боротьбі за незалежність України

У Львівській обласній раді обговорили роль жінок у науці, громадському житті та боротьбі за незалежність України

13.02.2024

«Жінки в науці, політиці та громадській діяльності. Жінки у підпіллі ОУН. Жінки свободи. Жінка-воїн російсько-української війни сьогодні " -  такі основні теми підняли на засіданні міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості», яка відбулася у Львівській обласній раді у понеділок, 12 лютого.

Як зауважила голова міжфракційного об’єднання Соломія Риботицька, сьогодні є дуже важливо віддавати шану та популяризувати діяльність відомих українок. 

Під час зустрічі йшлося про те, що цьогоріч відзначається 95-та річниці від створення ОУН, вшанування 100-річчя від дня народження зв'язкової Романа Шухевича Дарії Гусяк та 100-річчя від дня відходу до вічності Ольги Басараб. 

Особливу увагу присутні присвятили Міжнародному дню жінок та дівчат у науці. «Жінки відіграють важливу роль у науковому співтоваристві і потрібно заохочувати жінок та дівчат до реалізації своїх досягнень у науці», - заначила Соломія Риботицька.

З вітальним словом перед присутніми виступила  голова Світової Федерації Українських Жіночих Організацій Ярослава Хортяні, яка наголосила: «Українка в усьому світі – це феномен, приклад незламності та великого патріотизму. Ними насичена уся наша історія: українські підпільниці, розвідниці, зв’язкові.  Їх імена не повинні бути забутими», - зауважила Ярослава Хортяні.

Докторка філологічних наук, заступниця директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України, заступниця голови ВГО Союз Українок Алла Швець виступила з доповіддю на тему: «Відвага бути собою: чин українського жіноцтва».

За її словами, слід голосно говорити про «повернення в науку, літературу, історію тих знакових постатей українського жіночого руху, які потребують сьогодні гідного вшанування та створення повноцінних інтелектуальних біографій».

Дослідниця ознайомила присутніх з непересічними знаковими особистостями української звитяги та наукового поступу. Це і Олена Степанів як втілення абсолютного мужчини в жіночій формі, Мілена Рудницька  - українська дипломатка і політикиня міжнародного рівня та Наталія Полонська-Василенко - видатна українська жінка-історик.

Екологиня, кандидатка біологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри екології ЛНУ імені Івана Франка, громадська діячка, депутатка Львівської обласної ради Звенислава Мамчур-Калинець розповіла про свою маму -  Ірину Калинець - українську письменницю, поетесу, шістдесятницю, багаторічну політув'язнену радянських таборів, активістку українського національного і правозахисного руху, філологиню. 

«Навіть в жахливих тюремних умовах жінки прагнули до науки, бралися за наукові розвідки. І все чого прагнула здобути Ірина Калинець за своє життя, було не для себе, не для родини, а для України. 
Навіть мордовські табори, заслання в Читинській області, не зламали матір. Протести та боротьба продовжувалися й там. Попри важку працю та  складні умови Ірина Калинець продовжувала творити на засланні. 
Після повернення в Україну почалася нова боротьба – активна громадська діяльність. 
1990 року Ірину Калинець обирають депутатом Верховної Ради України. З травня 1990 вона працює начальником Львівського обласного управління освіти. Тоді провела реформу школи в напрямку українізації шкільної системи, зокрема, вивчення російської мови в початковій школі було знято, скорочено кількість російських шкіл і класів, внесено відповідні зміни в навчальні програми. Дослідження її творчості триває досі», - розповіла Звенислава Мамчур.

Також зустріч присвятили всім жінкам - воїнам Збройних сил України, які сьогодні на передовій продовжують боротьбу славних попередниць та відстоюють незалежність та територіальну цілісність рідної України.