У Львівській обласній раді презентували проєкт розвитку сімейного патронату

У Львівській обласній раді презентували проєкт розвитку сімейного патронату

10.04.2024

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» презентували сьогодні, 10 квітня, у сесійному залі Львівської обласної ради.

Сімейний патронат – це короткострокова, на 3-6 місяців, професійна комплексна послуга, що передбачає догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного

вихователя.

Учасниками пілотного проєкту стали 15 територіальних громад Львівської області: Львівська, Стрийська, Трускавецька, Рудківська, Новороздільска, Рава-Руська, Миколаївська, Ходорівська, Бродівська, Пустомитівська, Червоноградська, Жовківська,

Золочівська, Славська та Белзька.

Послуга надається на період подолання батьками дитини складних життєвих обставин або на період пошуку для дитини іншої сім’ї. Проєкт пропонується як альтернатива інтернатним закладам.

Метою проєкту є забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі у територіальній громаді, де дитина отримує підтримку, професійний догляд, виховання та реабілітацію.

Водночас сім'я дитини отримує можливість вийти із кризової ситуації, перепочити й за підтримки соціальних працівників зосередити зусилля для повернення дитини.

Патронатні вихователі у громадах отримують роботу, професійну реалізацію, дохід, можливість допомогти дітям подолати труднощі та вирости щасливими людьми.

Очікуваним результатом проєкту має стати зменшення соціальної напруги у громадах.

Проєкт виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання, неурядовими організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Участь у презентації взяли представники громад, служб у справах дітей, профільних державних і громадських установ і організацій, патронатні вихователі. До реалізації проєкту залучена служба у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, Львівський обласний центр соціальних служб, обласні та районні центри зайнятості та їх філії.

Від імені Львівської обласної ради старт проєкту привітав депутат, готова комісії з питань соціального захисту Микола Іщук. «Це нова можливість для територіальних громад підтримати родини, які потрапили у складні життєві обставини», – зазначив депутат.

Досвідом роботи патронатними вихователями на презентації поділилися Ганна Пелещак та Алла Стричак. Про створення патронатних сімей у Новояворівській територіальній громаді розповіла Галина Стадник.

До команди проєкту на Львівщині увійшли спеціаліст із планування, організації, координації Володимир Лис, тренерки, які шукатимуть кандидатів у патронатні вихователі Наталія Тибура та Марія Ханзернук.

Сьогодні на Львівщині на обліку перебувають 1869 дітей, які потрапили у складні життєві обставини. 57 дітей таких дітей перебуває в будинках дитини.

Наразі у Львівській області діють 11 сімей патронатних вихователів, в яких виховується 21 дитина. Як зазначають ініціатори проєкту це дуже мало. Завдяки новим учасникам проєкту, кількість сімей патронатних вихователів сподіваються потроїти.

«Львівська область увійшла у число пілотних областей, де будуть розвиватися нові підходи з розвитку патронатних сімей. Сьогодні ми відібрали 15 територіальних громад на базі яких будемо впроваджувати пілотний проєкт. Готуються зміни до законодавства, і це змога випробувати нові методики влаштування для дітей альтернативних форм сімейного виховання.

На території громад є сім'ї і діти в складних життєвих обставинах. В громадах немає куди прилаштовувати таких дітей, вони потрапляють в інтернатні заклади. Потрібно також розвивати сімейні форми виховання в громадах, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу. Діти сиротіють, потрапляють у тяжкі сімейні обставини і їх везуть у притулок. Альтернативою у таких випадках є сімейний патронат. Тут також є пряма зацікавленість для голів громад, бо це є зайнятість для мешканців громади», – пояснив начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації Володимир Лис.

Загалом учасниками проєкту стали 200 українських громад.