У Львові презентували фотопроєкт про матерів, які виховують дітей з особливими потребами

У Львові презентували фотопроєкт про матерів, які виховують дітей з особливими потребами

10.05.2024

Презентація фотопроєкту «Моя смілива ТИ» відбулася у Львівській обласній раді напередодні святкування Дня Матері 10 травня. У дворику ради зібралися героїні фотопроєкту – матері, які виховують дітей з особливими потребами.

Жінки поділилися досвідом виховання дітей, розповіли про переживання і труднощі, які доводилося долати.

Власною історією виховання сина з аутизмом поділилася українська співачка, художниця, благодійниця і громадська діячка Соломія Чубай, яка розповіла як вдалося виховати хлопця успішним, самостійним, спортивним і комунікабельним, який знайшов своє місце в суспільстві.

«Мені б хотілося, щоби діти отримували від матері й від батька повідомлення про те, що вони є захищеними й любленими. Про те, що мама свою дитину ніколи не покине. Ми пройшли важкий шлях адаптації у суспільстві. Я вчила Олексу комунікувати з людьми, вчила його любити цей світ», – сказала Соломія Чубай.

Особливу роль в історії 15-річного хлопця відіграли українські колискові, які співала Соломія новонародженому синові. До проєкту «Колискова для Олекси» увійшли 20 пісень, які співачка виклала в Ютубі, щоби допомогти матерям, які виховують дітей з особливими потребами.

«Висловлюю подяку і шану усім матеріям, які виховують дітей, вкладаючи у них серце і душу. Цей проєкт звертає увагу на те, як ми повинні цінувати кожну прожиту хвилину, цінувати мудрість і любов, яку прищеплюють нам батьки», – зазначив у вітальному слові в. о. керуючого справами Ярослав Гасяк.

На заході декламувала вірші поетка Ілона Верхівська-Ельтек, а музикував соліст Львівської національної філармонії, віолончеліст Ярослав Мигаль. Історії героїнь фотопроєкту можна почути у серії подкастів з Яною Пекун на Radio Scovoroda.

Організував проєкт відділ гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської обласної ради спільно з Жовківською, Новояворівською та Куликівською громадами.

Над образами учасниць проєкту працювали фотографиня Олена Шегда, фотостудія та івент-простір «Весна», майстрині Львівського професійного коледжу індустрії краси та моди. Партнерами заходу стали соціальне ательє «Батерфлай» та салон краси blius.beautybar.