У Львові презентували виставку «І відкрилися небеса…» про реставрацію фресок у Гарнізонному храмі

У Львові презентували виставку «І відкрилися небеса…» про реставрацію фресок у Гарнізонному храмі

10.05.2024

Сьогодні, 10 травня, у комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський музей історії релігії» презентували мультимедійну виставку «І відкрилися небеса… Консервація та реставрація ілюзіоністичних фресок Франциска Екштайна у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла – давньому єзуїтському костелі святих апостолів Петра і Павла у Львові».

Організатори: Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка», Львівський музей історії релігії та Гарнізонний храм св. ап. Петра і Павла м. Львова УГКЦ.

Виставка присвячена процесу реставраційних робіт, які впродовж тривалого часу проводилися у колишньому Храмі оо. Єзуїтів у Львові. Під час реставраційних робіт команда польських і українських реставраторів відновила унікальні барокові розписи на склепіннях храму.

До уваги відвідувачів представлено хід і результати реставрації, графічні і фотоматеріали. Для більшої наочності й інтерактивності виставка доповнена мультимедійною проекцією з VR-окулярами.

Відвідав презентацію в.о. керуючого справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк.

«Дякую нашим польським друзям і партнерам за реалізацію проєкту. Переконаний, що жодні політичні спекуляції не можуть роз’єднати українсько-польської дружби.

Для львів’ян Гарнізонний храм в умовах війни є особливим сокровенним місцем. Сюди приходять не тільки помолитися Господу, а й провести в останню путь наших захисників і захисниць.

Нехай таких проєктів буде якомога більше, хай вони об’єднують і дають впевненість у тому, що ми відбудуємо зруйновані ворогом історичні пам’ятки, бо нас не зламати», - сказав Ярослав Гасяк.

Як зауважив директор Львівського музею історії релігій Орест Малиць, відкриття виставки у Львові під час російської агресії проти нашої держави має колосальне позитивне значення.

«Виставка демонструє могутню силу мистецтва, підтримку українського народу від польських партнерів перед лицем російської брутальної жорстокості, дає позитивний сигнал світові про необхідність збереження культурної спадщини, яка належить багатьом народам світу», – наголосив Орест Малиць.

На переконання в.о. директора Інституту «Полоніка» Сильвії Триц, виставка «І відкрилися небеса…» – це не лише прояв турботи поляків про культурну спадщину за кордоном, але й свідчення солідарності з українським народом у драматичний час протистояння російській агресії.

«Виставка, яку підготував Інститут «Полоніка», розкриває таємниці консерваційних робіт над фресками, стан яких був катастрофічним. Робота тривала понад 10 років. Завдяки рішучості та відданості реставраторів і міжнародній співпраці цей міждисциплінарний проєкт увінчався успіхом. Сподіваюся, що представлена виставка стане для всіх запрошенням здійснити подорож у часі й надасть незабутні враження», - розповіла Сильвія Триц.

Для широкого загалу виставка буде доступна з 11 травня до 30 червня.