У Львові презентували виставку вишиванок борців за незалежність України різних поколінь

У Львові презентували виставку вишиванок борців за незалежність України різних поколінь

16.05.2024

Меморіальну колекцію вишиваних робіт з фондів КЗ ЛОР «Львівський історичний музей» представили на виставці «Нетлінні» сьогодні, 16 травня, у День вишиванки.

Авторка експозиції, старший науковий співробітник Львівського історичного музею Люба Коваль спільно з командою реставраторів і експозиціонерів підготувала до показу близько півсотні предметів.

Чимало експонатів відвідувачі побачать уперше. Це вишиваний одяг, рушники, предмети побутового вжитку, фотографії, листівки, які історично пов'язані з визвольною боротьбою українського народу у різні часи.

Завдання експозиції – розповісти про вишиванки українців XIX ст., діячів й діячок українського підпілля середини XX ст., політв’язнів сталінських тюрем та таборів ГУЛАГу, а також сучасних героїв – музейників, які загинули й зникли безвісти під час теперішньої війни.

В експозиції можна оглянути вишивані речі родини Шухевичів, зокрема вишиванку сина Головнокомандувача УПА Романа Шухевича Юрія, одяг повстанських сімей Дубиків і Дужих, вишиванки працівників львівських музеїв Миколи Майорчака та Андрія Филипчука, які загинули у 2023 році, а також сорочку Тараса Фолюша, який зник безвісти навесні 2022 року.

«Це пам'ятки, які мають автора або власника. Людину, яка вишивала, носила, берегла її. Це є особистості, які творили історію. На стінах є фотографії людей у вишиванках. І цю вишиванку з фотографії ви бачите на манекенах. Вишиванки супроводжували цих людей у житті. У них зашита зрима молитва матері за сина, дружини за чоловіка, молитва за рідними й близькими.

Починаючи з 90-х років я мала за честь спілкуватися з цими людьми. Це невеличка частина зібраної колекції. Акцент зроблено на пам'ятках, які досі не експонувалися. Усі вони мають щось спільне: любов до рідного краю і до рідних традицій. Об'єднує цих людей боротьба з нашим ворогом.

Очі героїв світяться розумом, гідністю і впевненістю. Увесь світ зараз хоче бути схожими на українців. Бо почесно бути вільним і незалежним, шанувати традиції й любити свою країну. І коли настане мир, ми усі одягнемо свої гарні й барвисті вишиванки», – зазначила Люба Коваль.

Серед унікальних експонатів є вишиванка новонародженої дитини, створена її матір'ю у львівській тюрмі на Лонцького, весільні вишиванки, що їх одягали повстанці напередодні загибелі, вишиванки на папері, вишивані ікони, тризуб, підпільні листівки, елементом яких є вишиванка.

З нагоди відкриття експозиції депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька і Святослав Шеремета привітали музейників й вручили їм почесні відзнаки.

«Я переконаний, що багато в чому саме завдяки вишиванці українська нація у 2022 році відбила ворожу навалу. І цим спростувала прогнози військових аналітиків, які казали готуватися до партизанської війни, бо немає шансів протистояти другій армії світу. Українці розвінчали міф й розбили російську армію у 2022 році. І зараз, завдяки Збройним Силам України ми маємо можливість відзначити День вишиванки», – зазначив Святослав Шеремета.

«Вишивана сорочка – генетичний код української нації. Дякую працівникам і керівництву музею за збереження історичної спадщини. На цій виставці представлено вишиття не тільки з тюремних таборів, але й героїв сучасної війни з клятим ворогом. Тримаймося, борімося, донатимо для перемоги України!», – зазначила Соломія Риботицька.

Виставка «Нетлінні» працюватиме до кінця червня. Упродовж цього часу історії вишиванок публікуватимуть на сторінках Львівського історичного музею.

Авторка експозиції Люба Коваль звернулась до усіх, хто зберігає вишивані реліквії історичного значення з проханням приносити їх до музею, щоби спільно написати історію кожної з вишиванок.