У тюрмі на Лонцького вшанували пам'ять жертв масових розстрілів, здійснених радянськими окупантами на заході України

У тюрмі на Лонцького вшанували пам'ять жертв масових розстрілів, здійснених радянськими окупантами на заході України

27.06.2024

Пам'ятний захід «Lumen hilare. Світло тихе» відбувся сьогодні у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» у Львові.

Громадськість вшанувала жертв масових розстрілів політичних в’язнів у тюрмах Західної України, які радянська влада здійснила в кінці червня 1941 року.

«У ці червневі дні ми згадуємо про трагедію 1941 року, коли у тюрмах Західної України було здійснено масове вбивство. Енкаведисти розстріляли 24 тисячі політичних в'язнів. Людей, вина яких не була доведена, ані судом, ані навіть позасудовими органами, так званими «тройками».

Обвинувальний акт підписували за статтею, за якою арештовували людину. Напередодні німецько-радянської війни арештувати могли просто за підозрілий вигляд. Людину забирали з вулиці й навіть не встигали оформляти як в'язня цієї в'язниці. Тому ці розстрільні списки, які повторює стела пам'яті, насправді є неповними», – зазначила завідувачка експозиційно-виставкового відділу музею Вікторія Садова.

Розстріли на заході України розпочалися 22 червня. Після втечі окупантів тюрми були забиті понівеченими тілами людей і перетворилися на місця масового поховання. Зі свіжих траншей подвір'я тюрми Лонцького у червні 1941 року ексгумували 700 тіл. Решту – знаходили у камерах підвальних приміщень. Радянська влада замовчувала цей злочин, засекретивши розстрільні списки.

Під проводом капелана Центру військового капеланства отця Всеволода учасники заходу відправили панахиду за загиблими під час розстрілів, а також сучасних загиблих захисників України.

«Ми переживаємо трагедію війни, яку «сусід» робить сьогодні й робив впродовж багатьох років та століть. Сьогодні ми згадуємо жертв, які теж є героями. Вони були українцями, несли добру ідею, що має бути своя держава, має бути своє право, гідність і свобода. Те, що нам подарував Господь. Очевидно, що кати ніколи не шанують ні життя, ні свободи, ні чогось людського. Це справді диявольський вияв», – зазначив отець Всеволод.

Під час заходу прозвучали музичні твори у виконанні скрипальки та співробітниці Меморіального музею імені С. Людкевича Дарини Довгої. Учасники заходу запалили лампадки та поклали квіти до пам'ятника жертвам комуністичних репресій.