В Історико-краєзнавчому музеї у Винниках презентували унікальну бойову сокиру інкрустовану сріблом у вигляді тризуба

В Історико-краєзнавчому музеї у Винниках презентували унікальну бойову сокиру інкрустовану сріблом у вигляді тризуба

25.06.2024

Сьогодні, 25 червня, в Комунальному закладі Львівської обласної ради "Історико-краєзнавчий музей" відбулася презентація рідкісного історичного артефакту - давньої залізної сокири з інкрустацією сріблом у вигляді тризуба.

Ця давня зброя належить до колекції Національного музею історії України та була знайдена нелегальними скарбошукачами на Чернігівщині. За словами генерального директора Національного музею історії України Федора Андрощука сокира належала до бойових інструментів, виготовлених місцевими майстрами у Х-ХІІІ століттях. Орнамент з тризубом, що прикрашає сокиру, датується Х-ХІ століттями й відображає іконографію доби Володимира Святославича.

«Сокира з тризубом – це маркер української нації, вона підкреслює те що в Х столітті вже було українське державотворення, а зображений тризуб являється свідченням української ідентичності» - наголосила депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька.

Реставрацію сокири виконав відомий художник-реставратор Віктор Голуб. А меценатом цієї рідкісної знахідки є львівський підприємець та сержант запасу Збройних Сил України Тарас Хмеловський, який придбав сокиру на аукціоні та пізніше передав її у власність музею.

«Сьогодні, унікальний артефакт переданий на тимчасове експонування до нашого музею. Завдяки співпраці, в рамках обміну експонатами з Національним музеєм історії України, маємо змогу вперше на Львівщині експонувати цей артефакт, який тісно пов'язаний з історією наших земель. Цей експонат є унікальним статусним артефактом для історії України» - зауважує директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець.

Артефакт протягом місяця можна оглянути в приміщенні комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» за адресою: м. Львів-Винники, вул. Галицька, 26.