Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз відзначає 55 років діяльності

Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз відзначає 55 років діяльності

26.04.2024

З нагоди 55-річчя діяльності Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз у Львові відбулася всеукраїнська науково-практична конференція «Вплив інновацій на розвиток судової експертизи: від традиційних методів до цифрової трансформації».

На початку заходу в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод разом із начальником Львівської ОВА Максимом Козицьким та представниками правоохоронної та судової системи привітали експертів Інституту судових експертиз з 55-літтям, подякували за їхню кропітку і важливу роботу, побажали всім перемоги, подальшого розвитку та успіхів у їхній нелегкій роботі.

«Саме від науковців та експертів інституту судових експертиз дуже часто залежать результати роботи Національної поліції, СБУ, прокуратури та рішення у судових справах. А головне – від результатів експертизи залежить відновлення справедливості та законності, без перебільшення, у всіх галузях нашого життя.

Зокрема, велика роль судових експертиз у встановленні й фіксації злочинів російської армії в Україні. Львівські експерти допомагали колегам із Київського інституту в документуванні та фахових дослідженнях злочинів російських окупантів у Бучі, Бородянці та інших населених пунктах, які пережили окупацію», - зауважив Юрій Холод.

За сумлінну багаторічну працю у сфері судово-експертної й науково-дослідної діяльності, зразкове виконання службових обов’язків та з нагоди 55-річчя створення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрій Холод відзначив нагородами «Подяка голови Львівської обласної ради» трьох працівників Інституту.

У своєму слові директор Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України Марія Зелінська підкреслила, що щороку працівники інституту виконують понад 5 тисяч експертиз та досліджень за 55-ма різними експертними спеціальностями, займаються науковою діяльністю для розробки методик проведення судових експертиз та методичною роботою з суддями та працівниками органів розслідування.

«Колектив установи – це 147 висококваліфікованих штатних фахівців, які працюють у 8 лабораторіях інституту та в чотирьох утворених територіально відокремлених структурних підрозділах. Ми забезпечуємо діяльність всіх правоохоронних органів і судів.

Після початку широкомасштабної війни переорієнтували свою діяльність на державні завдання: проведення досліджень для встановлення військових злочинів рф, фіксацію руйнувань в нашій державі, визначення розміру збитків», - розповіла Марія Зелінська.

Під час панельної дискусії учасники конференції обговорили методи впливу на розвиток судової експертизи, впровадження інноваційних та цифрових технологій, проблемні питання, шляхи їх вирішення та врегулювання.

Довідково:

Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України є державною неприбутковою спеціалізованою установою. Основним видом діяльності є проведення  судових експертиз за призначенням органів досудового слідства, ухвалами суду, за замовленням юридичних та фізичних осіб.