47 фермерських господарств Львівщини отримали рукави для тимчасового зберігання зерна

47 фермерських господарств Львівщини отримали рукави для тимчасового зберігання зерна

08.11.2022

У селі Туринка, що на Львівщині, для 47 фермерських господарств області передали 613 поліетиленових рукавів для зберігання зернових. 

Програму з надання фермерам рукавів для зберігання зерна реалізує Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) та виконавчим партнером, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування Українською асоціацією районних та обласних рад .

Львівська обласна рада як член Української асоціації обласних та районних  рад забезпечує поширення допомоги в області, комунікацію із агровиробниками та доставку техніки. 

«На сьогодні більше 5 млн тонн потужностей для зберігання зерна в Україні втрачено. Фермери працюють у надскладних умовах, тому така допомога для них є вкрай необхідна, щоб зберегти свою продукцію і потім продати на вигідних умовах.

На Львівщині 47 фермерських господарств цими днями отримали рукави для тимчасового зберігання зерна і розпочинають їх наповнювати», - розповів виконавчий директор Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Данило Сороковий.

Голова Офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) П’єр Вотьє наголосив, що проєкт допомагає підтримати у непростий час українських фермерів та місцеве населення, зберегти агропродукцію і мати можливість в подальшому її експортувати за кордон. 

«Влітку уряд України звернувся до ФАО за допомогою щодо зберігання зерна. Завдяки уряду Канади, Японії та австралійської благодійної організації Minderoo Foundation ми змогли закупити 35 тисяч рукавів і уже розпочали розповсюджувати їх по Україні. Загалом ми зможемо зберегти більше 6 млн тонн збіжжя, яке згодом Україна зможе експортувати за кордон. Це допоможе забезпечити продовольчу безпеку не лише України, а й світу », - зазначив П’єр Вотьє.

За його словами, ФАО сьогодні допомагає не лише середнім і великим фермерам, а й сільським домогосподарствам, зокрема ми роздавали насіння озимої пшениці, картоплі, овочів. Також у планах на наступний рік – закупити для аграрного сектору генератори та забезпечити насінням.

Як розповів фермер Петро Лелик, в одному рукаві можна зберігати до 200 т агропродукції. Розташовувати наповнені рукава слід на відкритих площах, бажано з трав’яним покриттям. «У таких поліетиленових рукавах досить гарно зберігається наш урожай, якщо правильно дотримуватися визначених вимог», - наголосив фермер.
 

Довідково:
Основними критеріями для учасників програми є наявність земельної ділянки в офіційному обробітку від 100 до 10 тис га на підконтрольних уряду територіях України та використання рукавів виключно для зберігання власно вирощеної продукції. 
Подача заявок відбувалася до 30 жовтня через Державний аграрний реєстр – цифрову платформу, завдяки якій процес є максимально зручним, прозорим та швидким.