Депутати Львівської обласної ради підтримують ініціативу надання статусу «національний» Історико-краєзнавчому музею

Депутати Львівської обласної ради підтримують ініціативу надання статусу «національний» Історико-краєзнавчому музею

02.07.2024

Львівська обласна рада 28 червня під час XXIII позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання статусу «національний» комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей».

«Ми, депутати Львівської обласної ради, клопочемо про присвоєння  статусу «національний» комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей». Це сучасний інтерактивний музей, у якому експонуються унікальні артефакти, значимі не тільки для України, а й усієї Європи і світу.

На сьогодні музейні фонди налічують понад 80 тисяч одиниць збереження, частина яких представлена в експозиціях музею, а також презентується на змінних виставках. Візитівкою музею слугують унікальні археологічні експонати світового значення, зокрема «Меч вікінга» Х ст., зразок трипільської тканини, найдавніший «смайлик», скарб гальштатсько-латенської доби, унікальні кам’яні баби тощо. Окрім цього, музей володіє чудовою колекцією візерункового текстилю ХІХ-ХХ ст., збірками сучасного живопису та сакрального мистецтва.

Туристичний маршрут – «Глинянським шляхом» містить цікаві пам’ятки, – відділи музею: панську садибу ХІХ ст. у с. Журавники й музей ткацтва та килимарства у м. Глиняни. Відділ комунального закладу – Музей ткацтва та килимарства в місті Глиняни – відомий в Україні та за її межами завдяки потужній роботі зі збереження, відновлення та популяризації декоративно-прикладного мистецтва, яким з давніх-давен славилася Галичина. Починаючи із 2018 р. тут систематично проводяться міжнародні симпозіуми художнього текстилю, у яких беруть участь науковці з України, Польщі, Молдови, Швейцарії. З ініціативи музею глинянський візерунковий текстиль внесено до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Ведеться робота над створенням нових відділів: музею сучасного мистецтва Володимира Патика, інтерактивного музею Дорошів, Аптеки-музею «Під Чорним орлом» у м. Львові та Музею-аптеки у м. Глиняни.

Постійно проводиться робота з оновлення та збереження музейних колекцій, організації виставок, зустрічей, оновлення експозицій музею, випуску фотоальбомів та наукової продукції.

КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» розробив низку інтерактивних проєктів для різних соціальних і вікових груп відвідувачів, зокрема майстер-класи з малярства на склі, ткацтва, писанкарства тощо. За підтримки Львівської обласної ради, Українського культурного фонду та Міністерства культури України в музеї відкрито сучасну інтерактивну експозицію. Широке використання відеороликів, спеціально відзнятих тематичних фільмів, звукових ефектів, ілюстративного матеріалу, стереоскопів, програмного забезпечення та різного роду реконструкцій одягу, зброї, знарядь праці доступно і якісно розкриває основні історичні епохи.

Щорічно КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» спільно з науково-дослідними установами України та Польщі проводить етнографічні та археологічні дослідження. На базі музею постійно проводяться міжнародні наукові семінари і конференції, у рамках яких організовуються тематичні виставки.

З початком повномасштабного вторгнення Історико-краєзнавчий музей став відомим логістичним центром у наданні гуманітарної допомоги музеям, заповідникам, архівам, бібліотекам, іншим установам культури України.

Підсумовуючи наведену інформацію, наголосимо, що за період своєї діяльності КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» здобув визнання серед міжнародних наукових та музейних інституцій багатьох країн, став одним із провідних музеїв у проведенні археологічних досліджень в Україні. Музей є науково-методичним центром серед музеїв західного регіону України в галузі археології.

Надання статусу «національний» комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» буде гідною відповіддю російському агресорові і свідченням незламності українського духу.

Враховуючи викладене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики України надати статус «національний» КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей»», - зазначено в тексті документа.