Львівщина відзначила День Української Державності

Львівщина відзначила День Української Державності

15.07.2024

У понеділок, 15 липня, у Львові відзначили День Української Державності.

На площі біля пам’ятника Тарасу Шевченкові відбувся духовно-мистецький захід «Молитва Україні» за участі представників влади області та міста,  релігійних об’єднань, творчих колективів Львівщини, військового оркестру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, громадськості.

Присутні спільно зі священнослужителя помолилися за Україну, її воїнів та якнайшвидшу перемогу.

«Наша Державність — від часів Київської Русі до сьогодення — найвища цінність.
Бо державність — це не тільки свобода і незалежність. Це — визначати, як ти хочеш жити, що робити, у які союзи вступати. Державність — це коли тебе визнають, з тобою рахуються, це коли ти маєш права і обов’язки. 
Як паспорт людини визначає її права громадянина, так і державність дозволяє народу заявляти про свої права, користуватися ними, будувати свої сьогодення і майбутнє.
Ми, українці, знаємо це, як ніхто інший. 
Бо маємо великий досвід бездержавності. Століттями наше існування просто заперечували, нас фізично і духовно нищили, нас вже одинадцятий рік знову прагнуть вбити будь-яким способом, навіть погрожуючи світові ядерною зброєю.

Цінуймо кожен прояв державності і кожну спробу її відновити та утвердити, кожен подвиг і кожну жертву заради неї впродовж цілої нашої історії. 

Дякую і вклоняюся кожному поколінню, яке бореться за нашу державність та свободу, всім, хто від 1991 року вже майже 33 роки утверджує і розбудовує нашу державу. А особливо — нашим Героям і воїнам, які сьогодні захищають Українську Державність», - зазначив в. о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

На заході пролунали  відомі українські патріотичні пісні, завершили захід виконанням «Боже великий, єдиний» Заслуженою академічною капелою «Трембіта» та оркестром Національної академії сухопутних військ України ім. гетьмана Петра Сагайдачного.

День Української Державності – державне свято  що відзначається щороку в Україні 15 липня, в День хрещення Київської Русі-України, запроваджене Указом Президента України 24 серпня 2021 року.