На батьківщині Івана Франка у Нагуєвичах презентували унікальну ікону-феретрон XVIII сторіччя

На батьківщині Івана Франка у Нагуєвичах презентували унікальну ікону-феретрон XVIII сторіччя

28.05.2022

Із нагоди 106-роковин смерті українського національного генія Івана Франка депутати Львівської обласної ради вшанували пам’ять поета і письменника на його батьківщині, у селі Нагуєвичі, на Дрогобиччині.

Депутати Тетяна Письменна, Святослав Шеремета, Іван Щурко і Петро Цеголко взяли участь у благодійній музично-мистецькій академії «Все буде Франкова Україна», яку підготував колектив комунального закладу Львівської облради Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі». Під час заходу зібрали кошти на підтримку Збройних Сил України. Українських героїв, які поклали своє життя за незалежність України, вшанували хвилиною мовчання.

Академію розпочав виступом правнук Франка, Петро Галущак.

«Сьогодні хотів би повернутися до слів Івана Франка, що ми живемо у час війни, яка є найскладніша і найтяжча. Про яку Франко написав у своєму творі «Великі роковини»: «Мовиш: «Нині інші війни». Ну, то іншу зброю куй, Ум гостри, насталюй волю, Лиш воюй, а не тоскуй!, – повідомив Петро Галущак під час виступу. – І я сьогодні думаю над тим, що Україна своєчасно кувала нову зброю. «Нептуни» і «Вільхи» вже долучені до роботи. Однак ще не все вдалося створити для того, щоби орда прибульців – бо це не не люди, це істоти – були вигнані з нашої землі. Я вірю у це, що буде досягнута перемога, адже наші воїни є найкращими у світі».

Просто неба, на галявині біля музею, відбулася постановка уривку з п’єси Тетяни Іващенко «Таїна буття» про життя Івана Франка і Ольги Хоружинської у виконанні заслужених артистів України Київського академічного драматичного театру на Подолі Лариси Трояновської та В’ячеслава Довженко.

Оркестр духових інструментів Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського підготував концерт патріотичної музики «А набігла у нас з москалями війна». Прозвучали пісні у виконанні солістів Наталії Цигилик-Чумак та Андрія Боженського.

«Такі заходи є надзвичайно важливими саме тепер, коли Україна бореться з московським агресором і окупантом. Вшановувати українських героїв – це важливе завдання нашого національного фронту і нашого спротиву, – повідомив Святослав Шеремета. – путін воює не тільки за українську землю, він воює проти української культури та української історії. Він хоче все знищити, забрати і відродити московську імперію. Я переконаний, що ми цього не дамо зробити».

З нагоди роковин музейники презентували унікальну знахідку – ікону-феретрон, знайдену під час музейної експедиції на горищі дзвіниці у селі Сторона і відреставровану у 2022 році. З одного боку ікони зображено Миколая Чудотворця, з іншого – зображення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері XVIII століття. Це третя відома у світі копія знаменитої ікони, цілительки від сліпоти і визволительки полонених.

Участь у заході взяли науковці, освітяни, працівники музеїв, духовенство, громада села Нагуєвичі, школярі, студенти, військові, вимушені переселенці, які проживають на Дрогобиччині, учасники бойових дій, зокрема, працівник заповідника, який брав участь у війні на Сході України і зараз одужує після важкого поранення.

«Під час сьогоднішньої академії були вимушено переселені українці, які живуть на теренах франкового краю, у Меденицькій і Дрогобицькій ТГ. І, що найважливіше, ми зустріли з фронту нашого пораненого музейного охоронця Володимира Войнова, героя Луганського аеропорту, який тиждень після Великодня отримав важке поранення на передовій. Сьогдні ми спільно зустрічали його і тішимося, що він сьогодні з нами організовує благодійну акцію, – повідомив директор заповідника Богдан Лазорак. – Сьогодні наші науковці співробітники проводять екскурсії для вимушено переселених українців з Харківщини, Черкащини, Чернігівщини, Луганщини, Київщини, Донеччини, Сумщини, з Південної України. Сьогодні вони живуть тут разом з нами, садять дерева, зустрічають інших українців».

Під час академії відбулася екскурсія садибою та перегляд відеофільму про місця юності Івана Франка. У суботу, 28 травня, на території музейного простору Садиби Івана Франка у Нагуєвичах о 12:00 годині відбудеться панахида до 106-х роковин смерті Івана Франка. Також Молитовна академія розпочнеться у Львові, о 16:00 годині біля пам’ятника Каменяреві на Личаківському цвинтарі.