На Личаківському цвинтарі відбулася панахида за полеглими у бою під Крутами

На Личаківському цвинтарі відбулася панахида за полеглими у бою під Крутами

29.01.2022

29 січня у Львові  на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар»  вшанували пам’ять Героїв полеглих у боях біля залізничної станції Крути у січні 1918 року. З часу історичних боїв між українськими студентами, кадетами та загонами більшовицької армії минуло 104 роки. У 1918, в полі біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва кількасот юнаків витримали години пекельного бою. Але цей час був використаний урядом УНР  для того, щоб підписати 9 лютого Берестейський договір. Українська Народна Республіка була визнана як самостійна держава.

Громадськість, духовенство, представники влади та вихованці Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут зібралися на поминальну панахиду. Після молитви присутні поклали вінки з квітами та запалені лампадки до могил двох учасників бою під Крутами Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка.

«Ми пам’ятаємо  уроки історії й ніколи не забудемо, - зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.- 300 юнаків першої Української військової школи відважно зустріли ворога і на всі часи  стали прикладом відваги та мужності для нас. Вони стали першими «кіборгами».

Окрім заходів з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут на Личаківському цвинтарі відбувся молебень у пам’ять про  усіх загиблих українських воїнів. Нагадаємо, що традиційно в останню суботу кожного місяця священнослужителі відправляють поминальні богослужіння на місцях поховання захисників України.

«Історія розпорядилася так, що саме у січні, на початку кожного нового року ми з вами відзначаємо День Соборності України, згадуємо борців за волю, вшановуємо Героїв: крутян, січових стрільців, кіборгів, всіх учасників визвольних змагань і воїнів українських збройних сил. Це важлива традиція,- зазначив перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.- Бій під Крутами – це був бій за майбутнє, за наше з вами життя на рідній землі. Теперішній фронт російсько-української війни це бій за майбутнє наступних поколінь українців. Пам’ятаймо наших Героїв тих які віддали життя за волю і тих, які сьогодні захищають наші кордони».