Облрада ухвалила звернення щодо неупередженого та об’єктивного розслідування справи 125 окремої бригади територіальної оборони

Облрада ухвалила звернення щодо неупередженого та об’єктивного розслідування справи 125 окремої бригади територіальної оборони

02.07.2024

Львівська обласна рада 28 червня під час XXIII позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Державного бюро розслідувань, Офісу Генерального прокурора щодо неупередженого та об’єктивного розслідування кримінального провадження стосовно військовослужбовців та командування 125 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України.

«До нас, депутатів Львівської обласної ради, звернулися учасники бойових дій, ветерани війни, колишні військовослужбовці 125 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України стосовно подій, які відбулися на Харківщині в травні 2024 року та стали підставою для передчасних і необґрунтованих, на їхню думку, висновків щодо дій військовослужбовців та командування бригади.

У своєму зверненні учасники бойових дій – ветерани війни характеризують 125 обр ТрО як військове формування зі славною бойовою історією, адже підрозділи цієї бригади відважно боронили міста  Бахмут, Кремінна, брали участь у Слобожанському контрнаступі, обороняли Харківщину, виконували інші спеціальні завдання. Бригада має 5 Героїв України (на жаль, посмертно), сотні її воїнів нагороджені державними і відомчими нагородами. Командування та особовий склад бригади неодноразово позитивно відзначалися як у виконанні бойових завдань, так і в налагодженні системи оборони в зоні територіальної оборони на Львівщині. Водночас у силу харківських подій, а саме прориву ворога в смузі оборони, яку займала 125 окрема бригада зі штатними та переданими в оперативне підпорядкування підрозділами, у засобах масової інформації та пресрелізах ДБР на бригаду вилилося чимало інформації, яка не повністю відображає картину тих подій.

У вільно доступних джерелах, виступах військових експертів і аналітиків, в інформації, яку доводили з цього приводу у Верховній Раді України, а також у тому ж зверненні учасників бойових дій йдеться про те, що 125 окремій бригаді було ввірено занадто велику смугу оборони при обмежених людських ресурсах і достатньо примітивному озброєнні як для такої оборонної операції. Тому виникає припущення, що саме неукомплектованість бригади особовим складом, озброєнням та військовою технікою й могла стати об’єктивною причиною певних військових невдач на цьому напрямку.

Крім того, застереження викликають і дуже швидкі терміни, у межах яких були зроблені попередні висновки про наявність ознак кримінальних правопорушень у діях командування та військовослужбовців бригади. Адже харківські події розпочалися 10 травня 2024 року, а кримінальне провадження було зареєстровано вже 11 травня поточного року.

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо забезпечити належний контроль за ходом кримінального провадження по факту описаних подій, а також недопущення призначення винних і дотримання принципів неупередженості, об’єктивності та законності з метою з’ясування реальних причин, недопущення притягнення до відповідальності невинних осіб, необґрунтованої дискредитації бойової бригади, її командування та особового складу», - йдеться в тексті звернення.